Η καταβολή στους συνταξιούχους των αυξήσεων και των αναδρομικών, που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση το νόμο Βρούτση, θα συνεχιστεί το Σεπτέμβριο και σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Το θέμα φάνηκε από τον Ιούλιο, όταν δόθηκαν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις σε περίπου 55.000 δικαιούχους, οπότε αποδείχτηκε ότι ήταν δύσκολο οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ να πραγματοποιήσουν κάτι ανάλογο, εντός Αυγούστου, για τους υπόλοιπους 150.000 που βρίσκονται στην αναμονή. Γι’ αυτό και η πληρωμή των υπολοίπων μεταφέρθηκε για το Σεπτέμβριο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και «ειδικές κατηγορίες» δικαιούχων, που θα πρέπει να περιμένουν έως τα τέλη του φθινοπώρου, ίσως και έως τα τέλη του έτους, για να διαπιστώσουν εάν θα λάβουν κάποια αύξηση, που θα συνεπάγεται και αναδρομικά ποσά διετίας.
Ποια είναι τα ποσά
Ακριβέστερα, καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε οι όποιες αυξήσεις να δοθούν στους δικαιούχους, εντός Σεπτεμβρίου. Κατά μέσο όρο, οι αυξήσεις θα είναι 30-40 ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές. Οι αυξήσεις, ανάλογα με την προσωπική διαφορά του κάθε συνταξιούχου, θα φανεί στην πράξη εάν θα είναι λογιστικές, ή πραγματικές. Τον ίδιο μήνα, αλλά σε διαφορετική ημερομηνία, οι ανωτέρω δικαιούχοι θα λάβουν και τα όποια αναδρομικά τους αναλογούν, εξαιτίας αυτών των αυξήσεων. Με δεδομένο ότι η ισχύς του επανυπολογισμού των συντάξεων, έχει ως αφετηρία τον Οκτώβριο του 2019, γίνεται αντιληπτό, ότι στο ενδεχόμενο που η καταβολή γίνει τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, τότε προκύπτουν αναδρομικά 23 μηνών!
Υπενθυμίζεται ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων προέκυψε από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, που θέσπισε ο «νόμος Βρούτση» (ν. 4670/2020), αφορούν όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη υπηρεσίας. Δεν τα έχουν «καρπωθεί» ακόμα όμως οι λεγόμενοι «παλαιοί» συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, πριν από την 13η Μαΐου 2016, δηλαδή πριν από την έναρξη εφαρμογής του… διαβόητου πλέον, νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).
Δυσκολίες και με τους νέους συνταξιούχους
Την ίδια στιγμή έχουν ανακύψει προβλήματα σε «νέους» συνταξιούχους, καθώς διαπιστώνονται δυσκολίες ως προς την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για δικαιούχους, που κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν επί σειρά ετών παράλληλη απασχόληση. Προβλήματα, όμως, εντοπίζονται και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Βρούτση».
Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη καταβολή των αναδρομικών, αλλά και των αυξήσεων που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, που έγινε τον Ιούλιο, βρέθηκαν 29.000 περιπτώσεις όπου υπήρξε εμπλοκή. Γι’ αυτούς τους «εν δυνάμει» δικαιούχους, προγραμματίζεται εμβόλιμη καταβολή των ποσών που τους αναλογούν, εντός του φθινοπώρου. Σε αντίστοιχη χρονική περίοδο, θα γίνει και η καταβολή των όποιων αυξήσεων και αναδρομικών για τις περιπτώσεις της παράλληλης ασφάλισης, των συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται και των διεθνών συντάξεων.
Ειδική κατηγορία δικαιούχων αποτελούν οι κληρονόμοι. Για τις περιπτώσεις αυτές, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταβληθούν τα ποσά που αναλογούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, επειδή είναι πιθανό να πρέπει να υποβληθούν κάποια δικαιολογητικά από την πλευρά των κληρονόμων, στον e-ΕΦΚΑ προετοιμάζονται για να ενεργοποιήσουν σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πρόκειται για αντίστοιχο μοντέλο που ακολουθήθηκε και στις αρχές του τρέχοντος έτους, με κληρονόμους που έλαβαν σε «τρεις φάσεις» τα αναδρομικά που είχαν δοθεί τον περασμένο Οκτώβριο για περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές στις κύριες συντάξεις.
Όλα αυτά ενώ εκκρεμεί ακόμα η τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αναφορικά με τις αντίστοιχες περικοπές που επίσης είχαν κριθεί αντισυνταγματικές και αφορούν τις επικουρικές συντάξεις. Μια απόφαση από την οποία θα κριθεί εάν δικαιούνται αναδρομικών ποσών οι περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι, που έμειναν «εκτός διαδικασίας» από τα αναδρομικά που δόθηκαν για τις κύριες συντάξεις.