Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024
25.6 C
Athens

Αναδρομικά: Έναρξη υποβολής Δηλώσεων από τους συνταξιούχους προς την ΑΑΔΕ

Σε ισχύ έθεσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) την εφαρμογή για τα αναδρομικά αποδοχών και συντάξεων που αφορούν το 2022. Πρόκειται για την εφαρμογή που έχει αναφορά στη Δήλωση Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

Τα αναδρομικά για το 2022, αφορούν περιπτώσεις συνταξιούχων, για τους οποίους καθυστέρησε η διαδικασία απονομής της σύνταξής τους. Έτσι, εκτός από την τρέχουσα σύνταξη, που έλαβαν κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, τους καταβλήθηκαν δικαίως και αναδρομικά ποσά που οφείλονταν από τους μήνες που είχε υπάρξει καθυστέρηση. Τώρα η ΑΑΔΕ ζητάει να υποβληθεί ουσιαστικά τροποποιητική Δήλωση από τους συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας, με την οποία θα εντάσσουν και τα αναδρομικά που έλαβαν για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η εν λόγω εφαρμογή χρησιμοποιείται για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν:

– Αρχική και τροποποιητική, εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη, δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα φορολογικά έτη 2018 και εφεξής.

– Τροποποιητική δήλωση για το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, τα οποία καταβλήθηκαν από το φορολογικό έτος 2018 και μετά. Ειδικά, οι τροποποιητικές δηλώσεις για ποσά αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων,  που εισπράττονται αναδρομικά κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης και επιλέγεται να φορολογηθούν στο έτος στο οποίο ανάγονται, υποβάλλονται από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής.

– Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας (έντυπο Ε2), η οποία, κατά περίπτωση, συνυποβάλλεται με τη δήλωση.

– Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (έντυπο Ε3), η οποία κατά περίπτωση, συνυποβάλλεται με τη δήλωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ