Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

ΕΝΔΙΣΥ για Αναδρομικά: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα Υπουργικής Απόφασης

«Φωτιά» στην καταβολή των αναδρομικών «ανάβει» η αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης, που αφορά την επιστροφή ποσών σε δικαιούχους και η οποία υποβλήθηκε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων! Η αίτηση υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από το δικηγόρο-εργατολόγο, Λ. Αποστολίδη καθώς εκτιμάται ότι η «επίμαχη» υπουργική απόφαση (υπ΄αριθμ Φ.11321/35005/1528 (ΦΕΚ 4536/Β΄/14.10.2020), που εξέδωσαν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις. Πρόκειται για Υ.Α. που εκδόθηκε σε εφαρμογή της εξουσιοδοτικής ρύθμισης της διάταξης της παρ.2 του άρθρου 114 του ν.4714/2020.

Ειδικότερα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων (ΑΤΕ- ΗΣΑΠ – ΟΑΣΑ – ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝ. ΣΥΝΤ. κ.α.) που προσφεύγουν στο ΣτΕ, καθώς και οι αιτούντες, φυσικά πρόσωπα, ζητάνε από την Πολιτεία και τον e-ΕΦΚΑ, να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολ. του ΣτΕ  στο σύνολο τους, και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους.

Ειδικότερα ως λόγοι ακύρωσης στην αίτηση προβάλλονται οι ακόλουθοι:

α. Η παραβίαση του δεδικασμένου των πιλοτικών δικαστικών αποφάσεων 2287-2288/2015 Ολ. ΣτΕ και την 1439/2020

β. Η αντίθεση των επίδικων διατάξεων στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.

γ. Η αντίθεση στο άρθρο 20 πα.1 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.

δ. Η παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

ε. Η αντίθεση στο άρθρο 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

στ. Η παραβίαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας (άρθρο 25Σ), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 παρ.5Σ) και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ.1 Σ).

Όπως επισημαίνει ο κ. Αποστολίδης, «το Ελεγκτικό Συνέδριο με την Γνωμοδότηση της 3ης Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας της 23ης Σεπτεμβρίου 2020, πριν την ψήφιση των επίδικων ρυθμίσεων, ενημέρωσε την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία για όλες τις ως άνω αντισυνταγματικότητες με σαφή, ειδική και συγκεκριμένη νομική αιτιολόγηση που εδράζεται στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις ΕΣΔΑ.

Είναι προφανές ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η Πολιτεία δεν σεβάστηκε τη νομιμότητα και τις αρχές του κράτους Δικαίου. Τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας (ΣτΕ – Ελ. Συνέδριο) καλούνται εκ νέου να νουθετήσουν την εκτελεστική εξουσία ότι, οφείλει να σέβεται τη νομιμότητα χωρίς εκπτώσεις».

Αίτηση Ακύρωσης κατά Υπουργικής Απόφασης Για Αναδρομικά – Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων(1)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ