Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Αναδρομικά: Έφτασε η ώρα της πληρωμής – Όλες οι ημερομηνίες

Από το απόγευμα της Πέμπτης, 22 Οκτωβρίου, θα αρχίσουν οι περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι, να διαπιστώνουν σταδιακά, την καταβολή αναδρομικών στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα γίνει σε τέσσερις διαφορετικές ημερομηνίες και θα ολοκληρωθεί μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου.

Συνολικά, οι δικαιούχοι θα ανέλθουν σε 973.000, δηλαδή θα είναι μόλις το 1/3 από τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων της χώρας. Θα λάβουν επιστροφές αναδρομικών ποσών μόνο για περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις, κατά τα μνημονιακά έτη και μόνο για τους 11 μήνες (Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016) που ορίστηκαν από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι θα μείνουν με την «πίκρα» ότι ενώ υπέστησαν και οι ίδιοι σφαγιαστικές περικοπές, εντούτοις δεν θα λάβουν τίποτα ως αναδρομικά, εξαιτίας της ερμηνείας που έδωσε στη συγκεκριμένη απόφαση, το υπουργείο Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΝΔΙΣΥ, υπέβαλλε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, ζητώντας να δοθούν αναδρομικά ποσά και για περικοπές που πραγματοποιήθηκαν σε επικουρικές συντάξεις, αλλά και σε δώρα συνταξιούχων!

Εκτός διαδικασίας, σε αυτή τη φάση, θα μείνουν και οι 172.222 κληρονόμοι, οι οποίοι δικαιούνται αναδρομικών ποσών, αλλά το υπουργείο Εργασίας έχει καθυστερήσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία απονομής τους. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση, στις αρχές Νοεμβρίου, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η απαραίτητη ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, στην οποία θα πρέπει να υποβληθούν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Διαδικασία που ενδέχεται να καθυστερήσει και άλλο, καθώς αργούν τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες τα αρμόδια Ειρηνοδικεία για να εκδώσουν τα σχετικά έγγραφα…

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά που θα δοθούν «εδώ και τώρα», για περικοπές που πραγματοποιήθηκαν σε κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, η διαδικασία έχει ως εξής:

*Από σήμερα, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, το απόγευμα θα πιστωθούν τα ATM, τα ποσά που οφείλονται σε συνταξιούχους που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ, από Τράπεζες και από τον ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ  λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

*Την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, θα πληρωθούν αντίστοιχα οι συνταξιούχοι από το πρώην ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

*Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που προέρχονται από τον πρώην ΟΑΕΕ και το πρώην ΕΤΑΑ (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι).

*Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου αλλά και του ΝΑΤ, του ΕΤΑΤ , του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ