Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.1 C
Athens

Αιτήσεις συνταξιοδότησης – εκκρεμότητες: «Καλά νέα» το α’ εξάμηνο του 2022 και… βλέπουμε

Για το α’ εξάμηνο του 2022 «μετέθεσε» ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τα πρώτα «θετικά μαντάτα», από το σκέλος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ερωτηθείς σχετικά χθες, κατά την παρουσίαση των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα, τονίζοντας ότι επί των ημερών του, παρέλαβε 155.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, που τώρα έχουν γίνει 129.000. Βέβαια, εάν σε αυτό το νούμερο προστεθούν οι 37.000 διεθνείς συντάξεις που παραμένουν σε αναμονή, αλλά και οι 120.000 επικουρικές, τότε ο συνολικός αριθμός των εκκρεμοτήτων, προσεγγίζει τις 290.000. Όλα αυτά χωρίς να γίνει αναφορά για τυχόν εκκρεμή εφάπαξ και μερίσματα…

Ακόμα και έτσι πάντως, ο κ. Χατζηδάκης μάλλον αισθάνεται και την «καυτή ανάσα» των θεσμών, που δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, τουλάχιστον δύο φορές, έχουν δοθεί χρονικές παρατάσεις για να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η επιβάρυνση για τα δημόσια οικονομικά που προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, είναι το βασικό πεδίο «τριβής» με τους θεσμούς. Πρόκειται για ποσά που οι δικαιούχοι θα τα λάβουν αναδρομικά, όταν απονεμηθεί η σύνταξή τους και είναι προφανές ότι η εκταμίευσή τους, προβληματίζει.

Όλα αυτά, ενώ συνεχίζει να καθυστερεί η έναρξη της διαδικασίας αξιοποίησης των 1.200 ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην απονομή των συντάξεων. Η επιμόρφωσή τους συνεχίζεται και δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές Νοεμβρίου. Στόχος είναι εντός του επόμενου μήνα να «πιάσουν δουλειά», ώστε να συνδράμουν στον περιορισμό των εκκρεμοτήτων.

Από τον ΕΦΚΑ, πάντως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί νέα πρόσκληση για να εκπαιδευτούν άλλοι 1.200 ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές. Μια διαδικασία, που αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ