Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

«Αδειάζει» το ΣΕΠΕ εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου

Σχέδιο μετακίνησης υπαλλήλων από τις περιφερειακά τμήματα, προς τις κεντρικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, προκαλεί ανησυχία στους εργαζόμενους του ΣΕΠΕ. Φαίνεται πως ο Διοικητής κ. Γιώργος Τζιλιβάκης λίγες μόνο μέρες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, προτίθεται να ενεργοποιήσει ένα οργανόγραμμα που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη της στήριξης των στελεχών που κάνουν επιθεωρήσεις στα περιφερειακά τμήματα. Ειδικά, εν μέσω θέρους,  όπου οι έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές πρέπει να ενταθούν, ασφαλώς και εγείρει πολλά ερωτηματικά η σχετική επιδίωξη, που προκαλεί αναστάτωση στους κόλπους των εργαζομένων του ΣΕΠΕ. Όλα αυτά ενώ, την ίδια στιγμή υπάρχουν τεράστιες κενές οργανικές θέσεις σε όλα τα τμήματα της επικράτειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων,  δεν υπερβαίνουν τους 700 οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ σε όλη την χώρα, όταν ανέρχονται σε 970 οι οργανικές θέσεις.

Όλα αυτά, ενώ παρατηρείται ότι είναι υποστελεχωμένα τα τμήματα τόσο της  Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, όσο και της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της Αττικής.

Για το θέμα, υπήρξε παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στην Βουλή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Η τομεάρχης εργασίας επισημαίνει ότι η υλοποίηση της απόφασης για την μετάβαση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, επιχειρείται με «βίαιη και χωρίς την τήρηση των προβλέψεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα μετακίνηση έμπειρου προσωπικού πρώτης γραμμής σε διοικητικές υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη έχουν επιχειρηθεί προσπάθειες μετακινήσεων υπαλλήλων, που μετά από την αντίδραση των εργαζομένων η διοίκηση του Υπουργείου Εργασίας αναγκάστηκε να  ανακαλέσει. Τονίζεται επίσης ότι, η νέα Αρχή ξεκινά την λειτουργία της χωρίς να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν τις ανεξάρτητες αρχές με τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ