Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Έφτασε η ώρα της απόφασης: Ελεγκτικό Συνέδριο και ΣτΕ κρίνουν την «τύχη» των αναδρομικών

«Καυτό διήμερο» για την τύχη των αναδρομικών για 2,5 εκατ. συνταξιούχους, έρχεται την Πέμπτη και την Παρασκευή, 14-15 Ιανουαρίου. Τόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο, όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας καλούνται να αποφασίσουν επί συγκεκριμένων αγωγών που αφορούν είτε το σύνολο των διεκδικήσεων είτε την καταβολή αναδρομικών σε επικούρηση και δώρα.

Η αρχή γίνεται την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με τη συζήτηση τεσσάρων υποθέσεων συνταξιούχων που προέρχονται από το δημόσιο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια άτυπη πιλοτική δίκη, καθώς οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων αφορούν το σύνολο των περικοπών που πραγματοποιήθηκαν κατά τα μνημονιακά έτη, αφού καλύπτουν την περίοδο 2011-2020. Οι συνταξιούχοι στρέφονται κατά του e-ΕΦΚΑ, αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου, αφού θεωρούν ότι οι περικοπές που υπέστησαν, αντιτίθενται στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Πάντως, από το αποτέλεσμα αυτών των αγωγών θα κριθούν πάρα πολλά, αφού στο Δ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ. Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αγωγές των ένστολων, που είναι περίπου άλλες τόσες… Μόλις χθες Δευτέρα, έγιναν γνωστές δύο ξεχωριστές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι οποίες επιδικάζουν ποσά άνω των 35.000 ευρώ ως αναδρομικά σε συνταξιούχους!

Η μάχη στο ΣτΕ

Από την πλευρά τους οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ένα μεγάλο μέρος των αιτήσεων αυτών έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα και συνδικαλιστικοί φορείς, που νομιμοποιούνται να καταθέσουν αιτήσεις στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Μεταξύ αυτών είναι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ κ.ά.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄αριθμ. 2287-2288/2015).

Επιπρόσθετα οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν στις αιτήσεις τους πως το υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου (ν. 4714/2020  άρθρο 114, παρ. 3), αναφέρει ότι  με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ