Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αναδρομικά των κληρονόμων – Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων

Αγωνία τέλος για 172.222 κληρονόμους που περιμένουν να λάβουν τα αναδρομικά από περικοπές στις συντάξεις, που δικαιούνται. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ετοιμάστηκε και μόλις χθες Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, έγινε στην ΗΔΙΚΑ η πρώτη δοκιμαστική της λειτουργία.

Πρόκειται για την πλέον αδικημένη κατηγορία δικαιούχων, αφού έχασαν κάποιο προσφιλές πρόσωπο (πχ σύζυγο ή γονέα) και δεν μπορούν να λάβουν τα αναδρομικά που τους ανήκουν, λόγω κληρονομιάς. Όλοι οι υπόλοιποι δικαιούχοι έλαβαν, έστω και κουτσουρεμένα, ως αναδρομικά ένα μέρος από τις περικοπές που υπέστησαν, αλλά οι κληρονόμοι ακόμα περιμένουν…

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εντός της επόμενης εβδομάδας, ίσως την Τρίτη ή την Τετάρτη, θα γίνει η γνωστοποίηση της διαδικασίας στο ευρύ κοινό, ώστε αμέσως μετά, σε ημερομηνία που θα οριστεί από το υπουργείο Εργασίας να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Μια διαδικασία που καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η χρονική διάρκειά της, αφού ο στόχος που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι να καταστεί εφικτό τα αναδρομικά να χορηγηθούν στους δικαιούχους έως το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι τα πιστοποιητικά αυτά είναι τα εξής:

  1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  2. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  3. Πιστοποιητικόπερί δημοσίευσης ή μη διαθήκης.
  4. Πιστοποιητικό περί αποποίησης κληρονομιάς
  5. Πιστοποιητικό περί μη προσβολής του κληρονομικού δικαιώματος

Αυτά τα πιστοποιητικά το ειρηνοδικείο παλιότερα, προ κορονοϊού, τα χορηγούσε αυθημερόν ή το αργότερο, μετά από 2-3 ημέρες. Τώρα πια, σε κάποιες περιπτώσεις  απαιτούνται αρκετές εβδομάδες, έως και μήνες, γεγονός που προβληματίζει για το εάν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ψηφιοποίησης και γνωστοποίησαν ότι ειδικά το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών θα μπορεί να εκδίδεται και ηλεκτρονικά! Η σχετική αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο gov.gr και ανάλογα ηλεκτρονική θα είναι και η λήψη του επίμαχου πιστοποιητικού, απλοποιώντας κάπως τη διαδικασία. Τα πάντα όμως θα κριθούν στην πράξη, καθώς μένει να διαπιστωθεί εάν θα προλάβουν στα συναρμόδια υπουργεία τα χρονοδιαγράμματα και θα καταβάλλουν τα αναδρομικά στην ώρα τους ή όχι…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ