Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Έρχονται ανατροπές στην αγορά εργασίας, ελέω… πανδημίας – Έρευνα της Manpower

Η… επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας, μετά τη λήξη της πανδημίας, θα είναι εντελώς διαφορετική. Έρευνα της εταιρίας Manpower, σε δείγμα 430 Ελλήνων εργοδοτών, αποτυπώνει ανάγλυφα την εικόνα που πρόκειται να διαμορφωθεί, όταν απομακρυνθεί ο κίνδυνος του κορονοϊού και αρχίσει η κοινωνία να επιστρέφει στην «κανονικότητα». Ουσιαστικά, διαπιστώνεται ότι είναι πιθανό να υπάρξει «κενό απασχόλησης» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυσχέρεια εύρεσης εργασίας για δεκάδες χιλιάδες πολίτες…

Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν έξι στους δέκα εργοδότες, παραδέχονται ότι είναι πιθανό να χρειαστεί ένας χρόνος ώστε οι προσλήψεις να επιστρέψουν στα προ Covid 19, επίπεδα! Ακόμα χειρότερα, που το 43% δηλώνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην γίνει ποτέ!

Στον αντίποδα, μόλις το 39% των ερωτηθέντων, εκτιμά ότι οι προσλήψεις θα επανέλθουν στα προ κορονοϊού επίπεδα, πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από τη λήξη της πανδημίας.

Ανάλογη απαισιοδοξία υπάρχει και στο ερώτημα για τις προοπτικές απασχόλησης εντός του 2021.

Μόλις το 14% όσων εργοδοτών ερωτήθηκαν, εκτιμά ότι υπάρξει αύξηση του προσωπικού. Αντίθετα, το 85% θεωρούν ότι ή θα υπάρξει διατήρηση ή ακόμα χειρότερα, θα υπάρξει μείωση προσωπικού.

Βέβαια, το 74% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το προσωπικό θα διατηρηθεί ως έχει, στοιχείο που αν επαληθευτεί στην πράξη είναι ενθαρρυντικό για τις αντοχές που μπορεί να φανούν στην ελληνική αγορά εργασίας. Ίσως έτσι να αποτραπεί το σκηνικό της κατάρρευσης, ανάλογο με εκείνο που συνέβη κατά τα μνημονιακά έτη, όταν η ανεργία στη χώρα προσέγγισε το 28%.

Επίσης, δεν αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η σχέση της εργασίας που θα διαμορφωθεί με τους εργαζόμενους, όπως επίσης και οι μισθοί τους. Άρα αποτελεί τεράστιο ερωτηματικό αν θα υπάρξουν περικοπές αποδοχών ή αν θα αλλάξουν προς το χειρότερο οι θέσεις εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ