Την μετάκληση 89.290 εργαζόμενων από τρίτες χώρες, εντός του 2025, προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που διαπιστώνονται στην ελληνική αγορά εργασίας, προβλέπει Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που εγκρίθηκε πριν από τα Χριστούγεννα και υπογράφεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν, εντός του επόμενου διαστήματος, σημαντικές αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με στόχο την ταχύτερη και ευκολότερη διαδικασία μετακλήσεων για ξένους εργαζόμενους, οι επιτρεπόμενες θέσεις για το τρέχον έτος, προβλέφθηκαν στην ΠΥΣ που δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ, νωρίτερα από την προηγούμενη φορά. Και αυτό, γιατί υπάρχει σημαντική πίεση από τους εργοδότες για κάλυψη των αναγκών τους, κυρίως σε τομείς όπως ο πρωτογενής, ο τουριστικός και ο κατασκευαστικός.
Μεταξύ των προβλεπόμενων ειδικοτήτων, περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο ανειδίκευτοι εργάτες γης, οικοδόμοι, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες εργοστασίων, αλλά και υπάλληλοι γραφείων. Περισσότερες από τις μισές θέσεις, 45.520 από τις συνολικά 89.290, αφορούν εποχική εργασία. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη αντίστοιχη Απόφαση, αφορούσε αρχικά 147.925 θέσεις εργασίας, για την διετία 2023 – 2024, ενώ υπήρξε και συμπληρωματική απόφαση εντός του 2024, με την οποία εγκρίθηκαν επιπλέον 32.517 μετακλήσεις εργαζόμενων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εργοδοτών κυρίως στον αγροτικό τομέα, στις κατασκευές καθώς και στον τουρισμό – επισιτισμό.
Για το 2025, η ΠΥΣ ορίζει ότι ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη εργασία, εποχική εργασία αλλά και εργασία υψηλής ειδίκευσης πολιτών τρίτων χωρών, για το έτος 2025 καθορίζεται σε 89.290.
Ειδικότερα, ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη εργασία ανέρχεται σε 41.670. Εποχική εργασία αφορούν οι 45.670 θέσεις, ενώ υπάρχουν και 2000 θέσεις εργασίας που εγκρίθηκαν και αναφέρονται σε απασχόληση υψηλής ειδίκευσης.
Από τις θέσεις εξαρτημένης εργασίας, το 38,39% δηλαδή οι 16.000 από τις 41.670, αφορούν τους ανειδίκευτους εργάτες που θα κληθούν να καλύψουν τα κενά των εργατών γης, της κτηνοτροφίας, της δασοκομίας και της αλιείας. Σε 5.000 ανέρχονται οι θέσεις εργασίας που αφορούν υπαλλήλους γραφείου. Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα απασχοληθούν σε ημεδαπές επιχειρήσεις, που έχουν συνάψει συμφωνίες και λειτουργούν ως υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιριών και έχουν αναλάβει την προώθηση προϊόντων και την παροχή τεχνικής υποστήριξης. Στη μεταποίηση θα απασχοληθούν, εφόσον προχωρήσουν οι μετακλήσεις, επιπλέον 3.000 ξένοι εργαζόμενοι, ενώ 1.430 προορίζονται για εργάτες εργοστασίων (βιομηχανία τροφίμων, ελαιουργεία, τυροκομεία).
Περίπου 2.500 θέσεις αφορούν τις ανάγκες για φροντίδα ηλικιωμένων και σπιτιών. Συγκεκριμένα, από τρίτες χώρες θα αναζητηθούν 1.500 οικιακοί βοηθοί και οι 1.000 φροντιστές ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία και γηροκόμοι.
Υπάρχουν όμως και άλλες 45.620 κενές θέσεις εποχιακής εργασίας για τις οποίες ζητούνται εργαζόμενοι από τρίτες χώρες, για να καλύψουν κατά πλειοψηφία (78,91% ή 36.000) θέσεις ανειδίκευτων εργατών γης. Στις 2.750 ανέρχονται οι κενές θέσεις που ζητείται να καλυφθούν από εργάτες καθαρισμού χώρων και προορίζονται κυρίως για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Μεγάλος είναι και ο αριθμός κενών θέσεων (2.200) που αφορά βοηθούς παρασκευής φαγητού (λαντζέρηδες, εργασία σε ταχεία εστίαση fast food κλπ).
Τέλος, σύμφωνα με την ΠΥΣ, ξεκαθαρίζεται ότι 9.000 θέσεις θα καλυφθούν από διμερείς συμφωνίες. Οι 4.000 κενές θέσεις σε γεωργία, δασοκομία, κτηνοτροφία, αλιεία και τουρισμό, προβλέπεται να καλυφθούν από εργάτες που θα έρθουν από το Μπαγκλαντές, μέσω της συμφωνίας που έχει υπογράψει η Ελληνική Κυβέρνηση με την Λαϊκή Δημοκρατία του Μπαγκλαντές και ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι υπόλοιπες 5.000 κενές θέσεις εργασίας, που αφορούν εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα, θα καλυφθούν μέσω της διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, που βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιανουάριο 2023.