Με δύο ξεχωριστά προγράμματα κατάρτισης για ανέργους και άλλο ένα για εργαζόμενους, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να καλύψει έως 230.000 ωφελούμενους, μέχρι το φθινόπωρο.
Τα προγράμματα που αφορούν τους άνεργους, θα έχουν έως 80.000 δικαιούχους και θα επικεντρώνονται στην απόκτηση δεξιοτήτων για την ψηφιακή τεχνολογία και την πράσινη ανάπτυξη.
Ακολούθως το φθινόπωρο θα προκηρυχθεί άλλο ένα πρόγραμμα, για 130.000 ωφελούμενους εργαζόμενους, από όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Τα προγράμματα αυτά, θα αποδίδουν στους συμμετέχοντες επίδομα έως 1.000 ευρώ. Το επίδομα θα προκύπτει από τις ώρες που θα καλύπτονται μέσω του προγράμματος, οι οποίες θα πρέπει να είναι έως 200, στο μέγιστο βαθμό. Η αποζημίωση για τους ωφελούμενους, θα αντιστοιχεί σε 5 ευρώ, ανά ώρα κατάρτισης. Βασική καινοτομία όμως των προγραμμάτων, είναι ότι η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται αρχικά, μόνο στο 70% του συνόλου του ποσού. Για να δοθεί το υπόλοιπο 30%, θα πρέπει ο συμμετέχον στο πρόγραμμα να δώσει εξετάσεις και να εγκριθεί η πιστοποίησή του. Μόνο τότε θα γίνεται η εξόφληση του επιδόματος.
Αναλυτική παρουσίαση των προγραμμάτων, έγινε χθες από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, παρά το γεγονός ότι θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες. Ουσιαστικά, όπως έγινε γνωστό τα δύο προγράμματα για τους ανέργους θα ενεργοποιηθούν στις 27 Ιουλίου, με την υποβολή αιτήσεων. Τα προγράμματα αυτά με δαπάνη 100 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίζονται σε δύο διακριτές κατηγορίες:
- Το πρώτο εξ αυτών θα το αναλάβουν να το διεκπεραιώσουν δημόσια Πανεπιστήμια, με συνολική δαπάνη 50 εκατ. ευρώ. Ήδη 12 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
- Το δεύτερο θα απευθύνεται σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα ή από κοινωνικούς εταίρους και η δαπάνη θα είναι επίσης 50 εκατ. ευρώ.
Για το καθένα από τα προγράμματα, υπάρχει η πρόβλεψη να καλυφθούν έως 40.000 θέσεις από ανέργους. Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής είναι οι ενδιαφερόμενοι να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), να είναι άνω των 18 ετών και να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, θα πρέπει να υποβάλλουν στην αίτησή τους, που θα γίνεται στο voucher.gr, υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα τονίζουν ότι δεν έχουν λάβει μέρος σε αντίστοιχο πρόγραμμα κατάρτισης την τελευταία διετία.
Στην συνέντευξη τύπου, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης, Ελένη Γιώτη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης. Όπως τονίστηκε, μόνο για την κατάρτιση έχουν προβλεφθεί από τα 2,8 δισ. ευρώ που θα λάβει το υπουργείο Εργασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης, να διατεθεί 1 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι έως το 2025 να έχουν καταρτιστεί και βελτιώσει τις δεξιότητές τους, έως 500.000 εργαζόμενοι και άνεργοι.