Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
17.7 C
Athens

Έκτακτο επίδομα: Ποια είναι τα εισοδηματικά όρια για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Βελτιωμένα εισοδηματικά κριτήρια, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των δικαιούχων στα επίπεδα του 1 εκατ. από 634.000 που ήταν τα προηγούμενα έτη, εισάγει το Οικονομικό Επιτελείο για την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ.

Σχετική διάταξη θα ενσωματωθεί στο μίνι Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που από μέρα σε μέρα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή. Πρόκειται για την στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ πριν από ένα μήνα και η οποία προγραμματίζεται να χορηγηθεί τον Δεκέμβριο. Η συγκεκριμένη «επιταγή ακρίβειας», θα αποτελεί ένα βοήθημα ενόψει Χριστουγέννων για τις πιο αδύναμες κατηγορίες των συνταξιούχων, δηλαδή όσων λαμβάνουν μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ.

Ειδικότερα, τα νέα, βελτιωμένα εισοδηματικά κριτήρια που θα ενσωματωθούν στην σχετική διάταξη νόμου είναι τρία και διακρίνονται ως εξής:

  • Ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200 που ήταν πέρσι όταν δόθηκε αντίστοιχη ενίσχυση).
  • Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400 που ήταν πέρσι).
  • Ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ που ίσχυε για το επίδομα που δόθηκε το 2021).

Οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν και τα ακόλουθα σημεία προσοχής:

  • Το εισοδηματικό όριο υπολογίζεται με βάση όχι μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις, αλλά από κάθε άλλη πηγή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο δικαιούχος να έχει πολύ χαμηλή σύνταξη (κύρια και επικουρική), αλλά εάν λαμβάνει εισόδημα από κάποιο ενοίκιο που μπορεί να κληρονόμησε, να βρεθεί εκτός της συγκεκριμένης οικονομικής ενίσχυσης.
  • Νέοι δικαιούχοι αναμένεται να είναι οι συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα από 600 έως 800 ευρώ, οι οποίοι δεν είχαν ενισχυθεί ούτε πέρσι τα Χριστούγεννα ούτε φέτος το Πάσχα στο πλαίσιο των αντίστοιχων καταβολών.
  • Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι, ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.
  • Η ενίσχυση αφορά στον δικαιούχο, το ύψος του ποσού είναι σταθερό και δεν επηρεάζεται από τα προστατευόμενα μέλη.
  • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ