Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
25 C
Athens

Άλλη μία τριετία υπομονή για να βελτιωθεί ο χρόνος απονομής συντάξεων

Εντός της επόμενης τριετίας, προσδιορίζει το υπουργείο Εργασίας ότι θα ολοκληρωθούν κομβικές παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ και έτσι θα καταστεί εφικτό να επιταχυνθεί η απονομή των συντάξεων.

Πρόκειται για τη δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ),  αλλά και για την ψηφιοποίηση του συνόλου του αρχείου του Φορέα, που αφορά τον ασφαλιστικό βίο όλων των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μόνο το ΟΠΣ θα βοηθήσει ώστε να καλυφθούν τα 88 διαφορετικά συστήματα που λειτουργούν έως τώρα, εντός του ΕΦΚΑ και προκαλούν καθυστερήσεις. Και τα δύο έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά θα απαιτηθεί άλλη μία τριετία μέχρι να παραδοθούν στο Φορέα.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, θα επιτευχθεί η ενοποίηση των κανόνων απονομής της επικουρικής σύνταξης, ώστε  όσοι λαμβάνουν την κύρια σύνταξη και έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης, να μπορούν να λάβουν αμέσως και την επικουρική.  “Υπολογίζουμε ότι περίπου 15.000 συντάξεις σχεδόν αποκλειστικά του Δημοσίου θα μπορούν να εκκαθαριστούν αυτόματα μόλις ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Ειδική αναφορά έγινε και για τη διάταξη νόμου που αφορά τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Όπως τονίστηκε ανέρχονται σε περίπου 32.000 οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας, για τους οποίους θα πάψει να ισχύει η παρακράτηση 30% στη σύνταξή τους, επειδή απασχολούνται. Αντ’ αυτού θα προστεθεί ένας πόρος (10% στο εισόδημα, αν πρόκειται για μισθωτούς και 50% στην ασφαλιστική κλάση, αν πρόκειται για μη μισθωτούς).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ