Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
28.1 C
Athens

Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά που «επιβάλλει» ο κορονοϊός

Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας, με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), να έχουν γεμίσει με ασθενείς της νόσου, ανάγκασαν το υπουργείο Εργασίας στη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων. Είχαν προηγηθεί βέβαια, αρκετά κρούσματα κορονοϊού σε εργοστάσια και επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, γεγονός που δείχνει  αφενός την υψηλή μεταδοτικότητα της νόσου, αφετέρου τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγιεινής, που εφαρμόζονταν από μερίδα εργοδοτών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του εργοστασίου κονσερβοποιΐας στα Γιαννιτσά, από το οποίο προέκυψαν περισσότερα από 114 κρούσματα και οδηγήθηκε σε «λουκέτο». Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, από την προβληματική, για τη δημόσια υγεία, λειτουργία του, χωρίς να έχει  ελεγχθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, είχε προκαλέσει  να διασπείρει σημαντικά τον ιό. Αποτέλεσμα να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα εξαιτίας αυτής της διαδικασίας στους νομούς Πέλλας, Κοζάνης, Ημαθίας και Κιλκίς, ταλαιπωρώντας χιλιάδες κατοίκους…

Έστω  και με καθυστέρηση, λοιπόν, το υπουργείο Εργασίας αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και αποφάσισε να παρέμβει ώστε να αποτρέψει να δημιουργηθούν και νέες εστίες της πανδημίας. Οι παρεμβάσεις εστιάζονται, σε αυτή τη φάση στην Αττική, μιας και εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη εστία της νόσου.

Τα μέτρα που ελήφθησαν και τίθενται από σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου σε εφαρμογή και για ένα δεκαπενθήμερο, δηλαδή έως τις 4 Οκτωβρίου, είναι τα εξής:

  1. Υποχρεωτική τηλεργασίαστο 40% του προσωπικού στον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς δυσμενείς μεταβολές στις αποδοχές και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει την μεταβολή στο ηλεκτρονικό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, θα του επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.
  2. Ευελιξία στο ωράριο στον ιδιωτικό τομέα ως προς την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης, όχι ως προς το ωράριο εργασίας. Δηλαδή, δεν πρόκειται για την εφαρμογή κάποιας ευέλικτης μορφής απασχόληση, όπως η εκ περιτροπής εργασία.

3.Σε τρία κύματα θα γίνεται η προσέλευση των υπαλλήλων στο Δημόσιο: στις 7, 8 και 9 το πρωί.

  1. Εκτεταμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας για ζητήματα υγείας και ασφάλειας.
  2. Πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία κυβερνητική απόφαση, όπως καταγράφηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του περασμένου Ιουνίου, προέβλεπε διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες, για όσους δεν συμμορφωθούν και δεν τηρήσουν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ