Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
23.6 C
Athens

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Μεταρρύθμιση που αλλάζει το status στον ιδιωτικό τομέα

Θεωρείται ένα από τα πιο «κομβικά σημεία» του εργασιακού νομοσχεδίου. Η ενεργοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αποτελεί ένα μέτρο που επί σειρά ετών, ήταν απαίτηση των συνδικάτων, έτσι ώστε να μπει «τάξη» στα ωράρια εργασίας και να περιοριστούν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Η αναβάθμιση του συστήματος Εργάνη και η δημιουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής  Χατζηδάκης με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Πιερρακάκη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα που το σχετικό νομοσχέδιο που πρόκειται να θεσμοθετήσει την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας (άρ. 74), θα εισάγεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Επισημαίνεται ότι στόχος είναι, μέσω αυτής της Κάρτας, να μπορούν να ελέγχονται σε «πραγματικό χρόνο», οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, καθώς και τα διαλείμματα που κάνουν. Επίσης, θα ελέγχεται εάν έχει γίνει υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου και εάν έχει γίνει σωστή χρήση της κάθε είδους άδειας.  Στην περίπτωση που γίνει έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας και διαπιστωθεί ότι η Ψηφιακή Κάρτα δεν έχει ενεργοποιηθεί, τότε επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη  10.500 ευρώ, ανά εργαζόμενο.  Σε περίπτωση που μετά από τρεις ελέγχους σε βάθος 12 μηνών, διαπιστωθεί εκ νέου παράβαση, τότε επιβάλλεται διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες.

Από τη συνάντηση θα προκύψει η πρακτική έναρξη εφαρμογής της διαδικασίας. Από τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, φαίνεται εφικτό να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας, την 1η Ιανουαρίου 2022. Βέβαια η διαδικασία σε ένα πρώτο στάδιο θα περιοριστεί μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ζητούμενο αποτελεί φυσικά, η ταχύτατη επέκταση του μέτρου, στο σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ