Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
27.9 C
Athens

Χορήγηση σύνταξης και συνέχιση εργασίας για τα ΑμεΑ – Λύση στο αδιέξοδο με διάταξη νόμου

Λύση στο αδιέξοδο που υπήρχε, ώστε τα Άτομα με ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται, όταν υπέβαλλαν αίτηση για να λάβουν σύνταξη αναπηρίας, επιχειρεί να δώσει το Υπουργείο Εργασίας. Ένα αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση, καθώς με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για την απασχόληση των συνταξιούχων, δεν προέβλεπε τη συγκεκριμένη ρύθμιση για τα ΑμεΑ! Με νέα ειδική διάταξη, λοιπόν, που προστέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που βρίσκεται υπό διαβούλευση, τροποποιείται η ισχύουσα διαδικασία. Εφεξής, όταν θα υποβάλλεται αίτηση από ΑμεΑ, για να χορηγηθεί σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο, θα επιτρέπεται να μπορεί να συνεχίσει την εργασία του.

Έτσι, θα κρίνεται το αίτημά του, χωρίς να πρέπει να παραιτηθεί από τη δουλειά του,  ο εν δυνάμει δικαιούχος της παροχής.

Η διάταξη αυτή κρίθηκε απαραίτητη, από την στιγμή που επιτρέπεται η συνέχιση της εργασίας,  για όλους τους συνταξιούχους,  χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους κατά 30%, όπως ίσχυε έως πέρσι.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από την αρχή του τρέχοντος έτους, υπολογίζονται σε περίπου 1.000 τα ΑμεΑ που είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση και είχε απορριφθεί. Τώρα, με τη νέα διάταξη,  αποκτούν δικαίωμα επανυποβολής της ίδιας αίτησης,  εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου. Παράλληλα, όσες αιτήσεις εγκριθούν, θα δημιουργήσουν αναδρομικές καταβολές στους αιτούντες, που απορρέουν από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης,  που είχε απορριφθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ