Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.6 C
Athens

Χατζηδάκης – Βρυξέλλες: Προαναγγελία νέας αύξησης στον κατώτατο μισθό

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, θα αυξηθεί για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες! Αυτό προανήγγειλε ουσιαστικά ο Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ότι η διαδικασία αναπροσαρμογής των κατώτατων αποδοχών του ιδιωτικού τομέα, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2022. Ο υπουργός Εργασίας, από το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, όπου συμμετείχε, επανέλαβε την πρόθεση της Κυβέρνησης για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη έχει αποφασιστεί η… συμβολική αύξηση 2% και η οποία θα ενεργοποιηθεί την 1.1.2022.

Στο Συμβούλιο Απασχόλησης συζητήθηκαν θέματα στήριξης της ίσης αμοιβής, ανάμεσα σε γυναίκες και σε άνδρες, όταν πρόκειται για όμοια εργασία. Επίσης, αποφασίστηκε να στηριχθεί η πρόταση Οδηγίας για επαρκείς βασικούς μισθούς, όχι όμως και για ενιαίο ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρόταση Οδηγίας προβλέπει μια σειρά διαδικασιών, προκειμένου οι κατώτατοι μισθοί που καθορίζονται, είτε με συλλογικές διαπραγματεύσεις, είτε βάσει νόμου (όπως ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας), να εξασφαλίζουν αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται ήδη τα βασικά σημεία της Οδηγίας, όπως η ύπαρξη σαφών και σταθερών κριτηρίων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, οι τακτικές και έγκαιρες επικαιροποιήσεις του ύψους του και η ενεργός συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον καθορισμό και την επικαιροποίηση των νόμιμων κατώτατων μισθών.

Ωστόσο, η πρόταση Οδηγίας δεν προβλέπει τον καθορισμό ενιαίου επιπέδου κατώτατου μισθού στις χώρες της ΕΕ. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η Ελλάδα επεδίωξε και πέτυχε να αναγνωριστεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ναυτικής εργασίας και να εισαχθούν στο κείμενο δικλείδες ασφαλείας ώστε να προστατευτεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ