Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Μεγάλοι χαμένοι 2 εκατ. συνταξιούχοι από την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά

«Ταφόπλακα» έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τυχόν καταβολή αναδρομικών που αφορούσαν μνημονιακές περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, που είχαν γίνει το 2012. Το Ανώτατο Δικαστήριο, ουσιαστικά αποδέχτηκε τη διάταξη νόμου που θεσμοθέτησε η σημερινή Κυβέρνηση (ν.4714/2020, αρ. 114) και έτσι, πάνω από 2,1 εκατ. συνταξιούχοι έχασαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την καταβολή αναδρομικών για τις ανωτέρω περικοπές. Μεγάλοι «χαμένοι» της εν λόγω απόφασης οι περίπου 1,2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι – πρώην αγρότες, ασφαλισμένοι στον π. ΟΓΑ, καθώς δεν έλαβαν ούτε τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, που κατέβαλε η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2020.

Επί της ουσίας, από μια δημοσιονομική δαπάνη που αρχικά έφτανε τα 3,9 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο χορήγησε περίπου 1,4 δισ. ευρώ προ διετίας. Τώρα, από τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι, η επιβάρυνση για τον ΕΦΚΑ περιορίζεται σημαντικά, καθώς απομένουν να διεκδικούν δικαστική δικαίωση, μόλις 350.000 συνταξιούχοι, που έχουν υποβάλλει έγκαιρα σχετικές αγωγές. Το χρονικό  όριο είναι η 31η Ιουλίου 2020, ημερομηνία έναρξης ισχύος του εν λόγω νόμου. Από αυτή την ημερομηνία και μετά, παύουν οι συνταξιούχοι να έχουν κάθε μορφής διεκδίκηση,  έναντι του Φορέα.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε με 18 μήνες καθυστέρηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πιλοτική δίκη που είχε διεξαχθεί το 2015 και  είχε επικυρωθεί το 2020.

Όπως τονίζει ο εργατολόγος, Λουκάς Αποστολίδης, «ο τύπος τρώει την ουσία. Ο περιορισμός των χορηγούμενων αναδρομικών, σε όλους τους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά 11μήνου μόνο για σύνταξη, δικαιολογείται από τις ως άνω αποφάσεις στα πλαίσια του δικαίου της ανάγκης και των «έκτακτων μέτρων» δημοσιονομικού χαρακτήρα. Υπήρξαν και οι μειοψηφίες δικαστών που καυτηρίασαν τις ρυθμίσεις αυτές. Φαίνεται το πνεύμα των πιλοτικών αγωγών να εξανεμίζεται και ο τύπος να υπερισχύει της ουσίας».

Ερωτηματικά, ωστόσο, προκαλεί η επιχειρηματολογία του ΣτΕ επί της απόφασης που έλαβε με μεγάλη πλειοψηφία (μειοψήφησαν μόλις 3 δικαστές επί συνόλου 20). Το Ανώτατο Δικαστήριο επικαλείται την πανδημία που εξελίχθηκε μετά την ψήφιση του εν λόγω νόμου, τις μεταναστευτικές ροές, το ζητήματα Άμυνας της χώρας, για να στηρίξει την απόφασή του.

Τονίζεται η περιορισμένη δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας, αλλά και η σημαντική επιβάρυνση της δημοσιονομικής κατάστασης, λόγω των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας και της οικονομίας, που χαρακτηρίζονται «πρωτόγνωρα» και ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ