Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
27.9 C
Athens

Φορολογικές δηλώσεις: Ποια λάθη και παραλείψεις ταλαιπωρούν χιλιάδες συνταξιούχους

Τεχνικές αστοχίες, με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών, προκαλούν ταλαιπωρία σε χιλιάδες συνταξιούχους, στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να συμπληρώσουν τις φορολογικές δηλώσεις τους! Επιδόματα που δεν έχουν ενσωματωθεί στο Taxisnet, ακόμα και λάθη σε προσυμπληρωμένα εισοδήματα συνταξιούχων, έχουν εντοπιστεί από λογιστές, που «σηκώνουν τα χέρια ψηλά»… Έτσι, θεωρείται δύσκολο να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, μέχρι τις 26 Ιουλίου που είναι η σχετική προθεσμία.

Πιο αναλυτικά, έχουν εντοπιστεί ελλιπή στοιχεία από τις τράπεζες και φορείς του Δημοσίου, λανθασμενα δεδομένα που καθιστούν ανέφικτη την υποβολή της δήλωσης αλλά και… τεχνικές αστοχίες. Σημαντικά προβλήματα έχουν διαπιστωθεί στους κωδικούς και στους υποπίνακες που αφορούν το νέο τεκμαρτό εισόδημα για τους επαγγελματίες.

Όμως και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους τα πράγματα δεν είναι εύκολα: Επιδόματα συνταξιούχων δεν έχουν αναρτηθεί στο taxisnet , δημόσιοι φορείς δεν έχουν αποστείλει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών, ενώ  στα προσυμπληρωμένα εισοδήματα συνταξιούχων καταγράφονται λάθη. Σε όλα αυτά διαπιστώνεται μέχρι και ότι βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων δεν έχουν αποσταλεί από κάποιες τράπεζες.

Έτσι, υπάρχει πρόβλημα που δυνητικά αφορά 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους με τις λεγόμενες “αυτόματες” φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή, τις περιπτώσεις με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις που θα υποβληθούν αυτόματα στις 2 Ιουλίου από την ΑΑΔΕ, αν δεν το έχουν κάνει νωρίτερα οι υπόχρεοι.

Όσοι ειδοποιηθούν για την αυτόματη διαδικασία υποβολής θα πρέπει να ελέγξουν  πολύ προσεκτικά τις καταχωρίσεις που θα έχει κάνει  η ΑΑΔΕ γιατί μετά, η μόνη λύση θα είναι η τροποποιητική δήλωση.

Η Ομοσπονδία των Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ) έχει καταγράψει τα έως τώρα προβλήματα, που είναι τα εξής:

  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή στον κωδικό 727 δεν έχει συμπληρωθεί.
  • Εντοπίζονται λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων.
  • Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων .
  • Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών.
  • Εμφανίζονται προβλήματα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών.
  • Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης .
  • Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών – αφορά γεωργικές επιχειρήσεις .
  • Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1 .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ