Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
12.1 C
Athens

Υπουργείο Εργασίας: Οι μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας

Σε επαγγελματική ασφάλιση, παροχές, αναπηρία και ισότητα – αποτελεσματικότητα, θα εστιαστούν οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να προωθήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, περιορισμό της γραφειοκρατίας, ενθάρρυνση του κοινωνικού διαλόγου και έμφαση στον υγιή ανταγωνισμό εντός της αγοράς εργασίας, με κύριο γνώμονα να βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών.

Αυτές είναι οι βασικές προοπτικές που τέθηκαν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατά την χθεσινή παράδοση – παραλαβή. Μια διαδικασία που είχε την ιδιαιτερότητα, η υπηρεσιακή υπουργός, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου να παραδίδει δύο υπουργεία, μιας και δημιουργείται το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με υπουργό την Σοφία Ζαχαράκη και υφυπουργό  την Μαρία Κεφάλα.

Ο νέος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «κόσμημα» την κυρία Ζαχαράκη και να την συγχαρεί για την ανάληψη των νέων καθηκόντων της. Ως προς τα ζητήματα του υπουργείου που ανέλαβε πάντως, περιορίστηκε να επισημάνει ότι «εδώ είμαστε για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μας. Εδώ είμαστε για ένα σκοπό για να ζήσουν οι πολίτες σε μια καλύτερη Ελλάδα».

Αντίθετα, πιο ξεκάθαρος ως προς τις στοχεύσεις της «επόμενης μέρας» ήταν ο υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος επισήμανε ότι παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης για καλύτερους μισθούς. Από εκεί και μετά αποτελεί ζητούμενο ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, με έμφαση στον ΕΦΚΑ, όπου η τεχνολογική – ψηφιακή αναβάθμιση θα συνεχιστεί. Στο αμιγώς εργασιακό πεδίο, η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Άλλωστε ο κ. Σπανάκης αναφέρθηκε ξεχωριστά στη δέσμευση για στήριξη του υγιούς τμήματος του ανταγωνισμού, που μεταφράζεται σε πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας και σε έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν φαινόμενα καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας.

Από την πλευρά του ο «παλιός» του υπουργείου, υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, υπογράμμισε ότι «μένουν ακόμα πολλά να γίνουν» σε αυτό το πεδίο. Ουσιαστικά θα υπάρξει συνέχεια τόσο ως προς τη διαδικασία του περιορισμού των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που ο κ. Τσακλόγλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έως τώρα πορεία, ενώ θα στηριχθεί ακόμα περισσότερο η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, μέσω της λειτουργίας του ΤΕΚΑ. Ξεχωριστή σημασία όμως έχει και η παρέμβαση που είχε εξαγγελθεί ήδη από την προηγούμενη Κυβέρνηση και τώρα μένει να εφαρμοστεί και σχετίζεται με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Το σχέδιο νόμου που είχε ετοιμαστεί και δεν προωθήθηκε στη Βουλή, λόγω προεκλογικής περιόδου, τώρα θα επανεξεταστεί σε νέα βάση. Η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πρόκειται να συνεχιστεί με προοπτική να υπάρξει κοινή συνισταμένη και να αποφευχθούν τυχόν αιφνιδιασμοί που θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

Η πρώτη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στη σύντομη παρέμβασή της, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εξισσορόπηση ανάμεσα στην επαγγελματική και στην προσωπική ζωή. Την ίδια στιγμή έκανε ειδική αναφορά στο σκέλος της αναπηρίας, υπογραμμίζοντας την ψηφιακή πρόοδο που έχει συντελεστεί και θα συνεχιστεί. Η σχετική ψηφιακή πύλη θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο. Ταυτόχρονα προανήγγειλε αναβάθμιση και στο σκέλος των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, αλλά και την ενίσχυση του παιδιού, με στοχευμένες παρεμβάσεις. Άλλωστε από την προηγούμενη θητεία της ως υφυπουργός Παιδείας, η κυρία Ζαχαράκη είχε ενεργό συμμετοχή ως προς το σκέλος των σχολικών γευμάτων. Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στο πεδίο της στεγαστικής πολιτικής που επίσης εγκαινιάστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τώρα την περαιτέρω προώθησή της θα αναλάβει το νέο υπουργείο Οικογένειας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ