Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
26.6 C
Athens

Υπουργείο Εργασίας: Αυτές είναι οι νέες πληρωμές για αναστολές συμβάσεων και για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

Μετά τη γενική κατακραυγή των προηγούμενων ημερών, όταν με σχεδόν δίμηνη καθυστέρηση καταβλήθηκαν στις 21 Αυγούστου οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και τα ποσά που αφορούν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για τον περασμένο Ιούνιο, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία. Έτσι, την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Αυγούστου, ανακοινώθηκε η πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού των παρακάτω εργαζομένων-δικαιούχων:

Α. Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις μηνός Ιουλίου.

Β. Αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τουρισμού-Μεταφορών-Πολιτισμού-Αθλητισμού μηνός Ιουλίου.

Γ. Οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για τους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύει ότι από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν διατεθεί περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ σε 1,9 εκατ. εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακριβέστερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 1,149 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που αντιστοιχούν σε 1.897.340 εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και συνολικά 420,3 εκατ. ευρώ προς τον e- EΦΚΑ για την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Τα ποσά αυτά επιμερίζονται ως εξής:

  1. Το ποσό των 648,02 εκατ. ευρώ για 810.028 άτομα για αποζημίωση ειδικού σκοπού περιόδου Μαρτίου-Απριλίου.
  2. Το ποσό των 212,89 εκατ. ευρώ για 542.244 άτομα για τον Μάιο.
  3. Το ποσό των 129,01 εκατ. ευρώ για μονομερείς δηλώσεις εργαζομένων στον τουρισμό για 275.598 άτομα.
  4. Το ποσό των 109,43 εκατ. ευρώ στους 6 επιστημονικούς κλάδους –ελεύθερους επαγγελματίες για 182.839 άτομα.

5.Το ποσό των 45,87 εκατ. ευρώ για 57.345 άτομα των ειδικών κατηγοριών καλλιτέχνες, ξεναγοί κτλ.

  1. Το ποσό των 4,04 εκατ. ευρώ για 29.286 άτομα ενταγμένα στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τον Ιούνιο.
  2. Το ποσό των 420,3 εκατ. ευρώ τον e-ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω κατηγοριών.

Το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται ότι οι πληρωμές πρέπει να πραγματοποιούνται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Ο λόγος είναι ότι πρέπει πρώτα να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις και έλεγχοι και να αποφευχθούν οι διπλοπληρωμές. Άρα, εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει τη σημαντική καθυστέρηση που έχει συντελεστεί στις πληρωμές όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα την περασμένη Παρασκευή, 21 Αυγούστου, όταν καταβλήθηκαν τα ποσά που αναφέρονταν στο μήνα Ιούνιο…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ