Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

Υπουργείο Εργασίας: Απλουστεύονται οι διαδικασίες για να προσληφθούν άμεσα 100.000 εργαζόμενοι

Ο φόβος της περαιτέρω επέκτασης της ανεργίας, αναγκάζει την κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία των 100.000 προσλήψεων, που ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. Για το λόγο αυτό, στη διάταξη νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, οι οποίες θα παρέχουν το δικαίωμα στους εργοδότες να πραγματοποιήσουν προσλήψεις, απλώς με μια ηλεκτρονική αναγραφή στο σύστημα «Εργάνη»! Έτσι, η διαδικασία θα γίνει με ταχύτητα και χωρίς «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» που παραδοσιακά οδηγούν τα προγράμματα απασχόλησης σε περιορισμένη αποτελεσματικότητα…

Το πρόγραμμα κοστολογείται στα 350 εκατ. ευρώ και έχει μία στόχευση: Να καθυστερήσει την αύξηση της ανεργίας.

Άλλωστε οι βασικές παράμετροι των προσλήψεων αυτών, που θα αφορούν μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, πλήρους ή μερικής απασχόλησης είναι δεδομένες: Πρόσληψη εξάμηνης διάρκειας, με κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενο και εργοδότη από την Πολιτεία. Βασική προϋπόθεση για μία επιχείρηση, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι να μην πραγματοποιήσει απόλυση στη διάρκεια που θα κάνει χρήση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν. Όμως το πρόγραμμα δεν δεσμεύει τις επιχειρήσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας. Στο πρόγραμμα θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα εάν προέρχονται από πληττόμενους κλάδους της οικονομίας ή όχι.

Σημαντική παράμετρος του προγράμματος, θα είναι το πρόσθετο κίνητρο που θα παρέχεται, για τις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους. Στην περίπτωση αυτή, θα «πριμοδοτούνται» με ένα επιπλέον ποσό, της τάξης των 200 ευρώ το μήνα, για το εξάμηνο που θα απασχολήσουν τον εργαζόμενο – πρώην μακροχρόνια άνεργο.

 

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, εκτιμάται  ότι μία πρόσληψη με μηνιαίο μισθό 700 ευρώ, θα επιφέρει όφελος σε εργαζόμενο και σε εργοδότη, που αθροιστικά θα ανέλθει στα 2.821 ευρώ. Αν ο μισθός είναι στα επίπεδα των 1.200 ευρώ, τότε εκτινάσσεται στα 4.000 ευρώ, το αντίστοιχο όφελος.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ