Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
15.1 C
Athens

Υπερ-εργασία για να καλυφθούν οι «χαμένες ώρες» της καραντίνας! Η Κυβέρνηση τιμωρεί τους εργαζόμενους

 

Διάταξη με εμφανώς τιμωρητική διάθεση, σε βάρος των χιλιάδων εργαζομένων, που θα βρεθούν σε καθεστώς καραντίνας, ελέω κορονοϊού, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Στο επικείμενο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να υπάρχει ειδικό άρθρο, σύμφωνα με το οποίο, όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς καραντίνας, ακόμα και αν δεν έχουν νοσήσει οι ίδιοι κορονοϊού, όταν θα επιστρέφουν κανονικά στο χώρο εργασίας τους, θα υποχρεώνονται με έως τρεις ώρες την ημέρα επιπλέον εργασία, για να καλύψουν τις χαμένες εργατο – ώρες!

 

Αυτό θα ισχύει στην περίπτωση, που η φύση του επαγγέλματος θα είναι τέτοια, ώστε δεν θα μπορούν οι εργαζόμενοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μέσω τηλεργασίας, για το διάστημα που θα βρίσκονται σε καραντίνα. Εννοείται ότι η πρόσθετη εργασία θα παρέχεται δίχως υπερωρία…

 

Επίσης θα είναι δεσμευτικό η όποια «κάλυψη» των χαμένων ωρών εργασίας να πραγματοποιείται εντός τεσσάρων μηνών από την εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας και σε κάθε περίπτωση η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

 

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη διάταξη, δημιουργεί μια εντελώς νέα «εργασιακή συνθήκη», εν μέσω πανδημίας. Ουσιαστικά, τιμωρεί χιλιάδες εργαζόμενους, που μπορεί να μην έχουν νοσήσει, απλώς να βρέθηκαν στο λάθος τόπο, την λάθος στιγμή. Υπάκουσαν στα υγειονομικά πρωτόκολλα, απομακρύνθηκαν από την εργασία τους, ελέω κορονοϊού, χωρίς να φταίνε και μόλις επιστρέψουν, θα «τιμωρηθούν» με πρόσθετη εργασία. Όλα αυτά, επειδή κατά το υπουργείο… Εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται κανονικά στη διάρκεια που θα βρίσκονται σε καραντίνα.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι έτσι, μεταφέρεται το βάρος και η ευθύνη για την πρόσθετη δαπάνη που έλαχε στην επιχείρηση, λόγω κορονοϊού, απευθείας στον «αδύναμο κρίκο», δηλαδή στον εργαζόμενο. Ουσιαστικά, θα υποχρεωθούν χιλιάδες εργαζόμενοι, αμέσως μετά την επιστροφή τους από την καραντίνα στην οποία τοποθετήθηκαν για να προστατευθούν από την πανδημία, να εργάζονται έως και 11 ώρες ημερησίως, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τον ενάμιση μήνα…

 

Πρόκειται για έμμεση, πλην σαφής, εφαρμογή της έκθεσης Πισσαρίδη, που ήδη από το προσχέδιό της που έχει δημοσιοποιηθεί, γίνεται λόγος για «ευέλικτες υπερωρίες που δεν θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις». Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ πιέζει να «σπάσει» το οκτάωρο από το 2010…

 

Αχτσιόγλου: Δίχως προηγούμενο το μένος της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους

Η διαρροή της συγκεκριμένης είδησης από το υπουργείο Εργασίας, ήταν φυσικό να προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχολίασε ότι η κυβέρνηση, «όχι μόνο δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα λόγω κορονοϊού, αλλά ετοιμάζεται να καταθέσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψουν τις ημέρες της υποχρεωτικής απουσίας τους από την εργασία!

Η κυβέρνηση δηλαδή όχι μόνο δεν προέβλεψε άδεια ειδικού σκοπού με αποδοχές, όχι μόνο δεν απαγόρευσε τον συμψηφισμό ημερών κανονικής άδειας με τις ημέρες απουσίας λόγω καραντίνας, αλλά έρχεται να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες και να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος της απουσίας στην οποία υποχρεώθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Το μένος αυτής της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους δεν έχει προηγούμενο»…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ