Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
25.2 C
Athens

Τσακλόγλου: Συνταξιοδοτικά συστήματα ενάντια στο δημογραφικό πρόβλημα

Τρεις άξονες, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η προσαρμογή των συνταξιοδοτικών συστημάτων, είναι οι βασικές πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβουν οι Κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης. Αυτή είναι η τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγλου, όπως αναδείχτηκε από την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαΐου στη Στοκχόλμη. Ο κ. Τσακλόγλου πρόσθεσε ότι  η συγκεκριμένη πρόκληση του δημογραφικού αφορά όλη την Ευρώπη. Άρα, οι άξονες που πρέπει να κινηθούν τα κράτη – μέλη είναι οι εξής:

  1. Προσαρμογή των συνταξιοδοτικών συστημάτων.
  2. Προώθηση της ενεργούς γήρανσης και κοινωνική προστασία των ηλικιωμένων
  • Στήριξη οικογενειών και νέων ζευγαριών για τη δημιουργία οικογένειας.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Τσακλόγλου, έχει ήδη προβεί στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, με την προσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην βάση του προσδόκιμου ζωής, την παύση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση με τη σύσταση του Ταμείου Κεφαλαιοποιητικής Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) για τους νέους εργαζομένους. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους παραμένουν για περισσότερα έτη στην εργασία, ενώ δόθηκαν κίνητρα εργασίας μειώνοντας την περικοπή της σύνταξης από 60 σε 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους.

Ο Υφυπουργός, έδωσε μεγάλη έμφαση στη στήριξη των οικογενειών και των νέων ζευγαριών κάνοντας αναφορά στις πολιτικές που θεσμοθετήθηκαν την τελευταία τετραετία όπως τα προγράμματα στέγασης νέων ζευγαριών, το επίδομα γέννας, η αύξηση θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η δημιουργία του θεσμού των «νταντάδων της γειτονιάς», η αύξηση των γονεϊκών αδειών, η αύξηση της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας.

Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, η ψηφιακή οικονομία και η πράσινη οικονομία τροποποιούν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας ταχύτατα και διαρκώς, με αποτέλεσμα την αύξηση του χάσματος δεξιοτήτων και αναγκών της αγοράς. Σημείωσε πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν αρκεί να παρέχει τεχνικές δεξιότητες στους νέους μας, αλλά πρέπει να τους μάθει πώς να αποκτούν νέες δεξιότητες διαρκώς.

Οι κυβερνήσεις, συνέχισε, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη  διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, και ιδίως των εργαζομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν δικά τους προγράμματα κατάρτισης όπως έχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Τέλος, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού πολιτικών για την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας ομάδων ατόμων που υποεκπροσωπούνται, όπως οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας και οι νόμιμοι μετανάστες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ