Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
24.1 C
Athens

Τσακλόγλου: Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο μέλλον

Βιώσιμο είναι το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, με τις ισχύουσες συνθήκες, παρά τη δεδομένη ύπαρξη του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος, λόγω της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού. Όμως, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, κάποια στιγμή στο μέλλον θα γίνει αναπροσαρμογή του ορίου συνταξιοδότησης μιας και αυτό σχετίζεται με το προσδόκιμο επιβίωσης. Συμμετέχοντας στο συνέδριο: «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση», που διοργανώθηκε στο Athens Marriot Hotel στην ενότητα με θέμα «Οικονομική ανάπτυξη και δημογραφική πολιτική – Το ασφαλιστικό, η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού», ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι, «υπάρχει νόμος ήδη από το 2011 που συνδέει το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το προσδόκιμο αυτό δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, επομένως δεν αναμένεται αναπροσαρμογή του ορίου συνταξιοδότησης τα αμέσως επόμενα χρόνια.  Όμως, αναμφίβολα κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό.»

Ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι πρόβλημα υπογεννητικότητας και γήρανσης του πληθυσμού αντιμετωπίζουν όλες οι αναπτυγμένες και όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες.  Καμία χώρα στον κόσμο, της οποίας το ποσοστό γονιμότητας έπεσε κάτω από 2,1 δηλαδή αυτό που διατηρεί σταθερό τον γηγενή πληθυσμό, δεν κατάφερε να το αυξήσει  πάνω από αυτό το όριο.

Ωστόσο, στη χώρα μας τα πράγματα για τα αμέσως επόμενα χρόνια διάστημα δεν αναμένεται να χειροτερέψουν καθώς συντρέχουν οι εξής παράγοντες:

  • Η ανεργία είναι μεν υψηλή αλλά πέφτει και θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια ενώ δημιουργήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας την προηγούμενη τετραετία
  • Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα, είναι μεν χαμηλότερο σε σχέση με την ΕΕ, ωστόσο, αυξάνει συνεχώς
  • Με ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης δεκαετίας έκλεισαν οι οδοί διαφυγής για πρόωρη συνταξιοδότηση

Μαζί με το προσδόκιμο της επιβίωσης αυξάνεται και το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ