Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
15.5 C
Athens

Τσακλόγλου: Η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση θα θωρακίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα

Μεταρρύθμιση που θα συνδράμει στην μεγαλύτερη θωράκιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας. Η εισαγωγή της κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους, επιτελεί αυτό τον σκοπό. Η τοποθέτηση αυτή προήλθε από τον Πάνο Τσακλόγλου, σε παρέμβασή του στην διαδικτυακή διοργάνωση της Insurance Europe, «Ανθεκτικότητα (Resilience)». Ο υφυπουργός Εργασίας, επισήμανε ότι με τη μεταρρύθμιση που πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, «επιτυγχάνεται διαφοροποίηση των πηγών εισοδημάτων και κινδύνων για τους ασφαλισμένους. Επίσης, εξασφαλίζονται καλύτερες συντάξεις για τις μελλοντικές γενιές, μετατρέπεται τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης σε μοχλό ανάπτυξης και ενισχύεται η εμπιστοσύνη των νέων στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα».

 

Ο κ. Τσακλόγλου ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τόσο τα συνταξιοδοτικά συστήματα όσο και τα συστήματα υγείας λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης εποχής που ταλαιπωρεί τον αναπτυγμένο κόσμο. Εντός του νέου δημογραφικού τοπίου περιέγραψε μια σειρά από πολιτικές που βελτιώνουν την ανθεκτικότητα και την επάρκεια του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως:

 

  • τη σημασία της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στη βελτίωση της παραγωγικότητας που οδηγεί στην αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και κατ΄ επέκταση στην αύξηση των συντάξεών τους και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου ως συνταξιούχων,
  • την ανάγκη για διαμόρφωση συνθηκών και κινήτρων που θα διευκολύνουν και θα ενθαρρύνουν την επιμήκυνση του εργασιακού βίου,
  • την ανάγκη διαφοροποίησης του ασφαλιστικού κινδύνου των συνταξιοδοτικών συστημάτων στο σύνολό τους,
  • την προσεκτική υιοθέτηση πολιτικών ελάχιστου συνταξιοδοτικού εισοδήματος χρηματοδοτούμενων από τον προϋπολογισμό και
  • την ανάγκη για αύξηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης κατά τον εργασιακό βίο τόσο μέσω της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης αλλά και, συμπληρωματικά, μέσω της ιδιωτικής αποταμίευσης του 2ου και του 3ου πυλώνα ασφάλισης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ