Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
9.5 C
Athens

Τρομάζει η Κομισιόν από τις δικαστικές αποφάσεις και τα αναδρομικά που… έρχονται!

Τρόμο στους θεσμούς προκαλεί το ενδεχόμενο να προκύψουν θετικές δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώνουν τους συνταξιούχους και θα αναγκάζουν την Κυβέρνηση να καταβάλλει αναδρομικά ποσά από παράνομες περικοπές του παρελθόντος! Στην έκθεση της Κομισιόν περιγράφεται η συγκεκριμένη ανησυχία σε συνδυασμό με την δημοσιονομική επιβάρυνση που μπορεί να προκύψει, από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ουσιαστικά, η Κομισιόν βλέπει κίνδυνο για τυχόν αναδρομικά που μπορεί να επιβάλλουν τα δικαστήρια, προεξοφλώντας εν πολλοίς ότι θα υπάρξουν αποφάσεις που θα δικαιώνουν τους συνταξιούχους.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι εκκρεμότητες δύο κρίσιμων δικών, που διεξήχθησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις αρχές Ιανουαρίου και από το Ελεγκτικό Συνέδριο μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 15 Σεπτεμβρίου, «κρύβουν» αναδρομικά άνω των 4 δισ. ευρώ! Δίκες που έχουν και πιλοτικό χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει ότι από το αποτέλεσμά τους, θα κριθούν εν πολλοίς και όλες οι αντίστοιχες αγωγές που έχουν υποβάλλει δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται από μέρα σε μέρα και αφορά τους συνταξιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Επικεντρώνεται στη διεκδίκηση που υπάρχει για την καταβολή αναδρομικών για περικοπές που έγιναν, από το 2012 και μετά, σε επικουρική σύνταξη και σε δώρα. Εστιάζεται δε στο γεγονός  ότι  δόθηκαν αναδρομικά σε συνταξιούχους πριν από ένα έτος, αλλά περιορίστηκαν σε περικοπές που σημειώθηκαν την ίδια περίοδο, μόνο στις κύριες συντάξεις. Σημειώνεται ότι, στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τα αναδρομικά που δόθηκαν πέρσι (ύψους 1,4 δισ. ευρώ), ως αποτέλεσμα άλλης αντίστοιχης απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου, που ελήφθη τον Ιούλιο του 2020. Όμως δεν υπάρχει καμία εκτίμηση για τυχόν αναδρομικά που μπορεί να προκύψουν. Απλώς εκφράζεται η ανησυχία για το αποτέλεσμα που θα έχουν οι δίκες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Αναφορικά με το Ελεγκτικό Συνέδριο, η αντίστοιχη πιλοτική δίκη που διεξήχθη πριν από μερικές μέρες, αφορούσε περίπου 300.000 συνταξιούχους που προέρχονται  από το δημόσιο τομέα. Αφορά επίσης περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, αλλά επιπρόσθετα καλύπτει και το χρονικό πεδίο των διεκδικήσεων. Υπενθυμίζεται  ότι  πέρσι, στα αναδρομικά που δόθηκαν σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους, οι καταβολές αφορούσαν χρονικό διάστημα 11 μηνών (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016). Τώρα, οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων, θέτουν ως καταληκτικό όριο την 31η Δεκεμβρίου 2018. Αν το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει θετικά, τότε αυτόματα τα αναδρομικά αυξάνονται σημαντικά, καθώς δεν θα αφορούν μόνο 11 μήνες, αλλά μία ολόκληρη τριετία, δηλαδή 36 μήνες!

Η εκτίμηση αρμόδιων δικαστικών κύκλων είναι ότι από το ΣτΕ εάν υπάρξει θετική απόφαση, το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει μπορεί να υπερβεί τα 2,5 δισ. ευρώ. Άλλωστε πρόκειται για διεκδικήσεις που αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Αντίστοιχα, εάν και το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει υπέρ των συνταξιούχων,  τότε προκύπτει μια ακόμα πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση, η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Βέβαια, η απόφαση του ΕΣ δεν αναμένεται πριν περάσουν 3-4 μήνες στην καλύτερη περίπτωση, ενώ για να εκτελεστεί από την Πολιτεία ίσως παρέλθει και ένα έτος ακόμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ