Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
20.9 C
Athens

«Τριγμοί» στον e-ΕΦΚΑ: Το lockdown φέρνει απώλειες εσόδων το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου

Σημαντική πτώση καταγράφεται στα έσοδα του e-ΕΦΚΑ τους δύο τελευταίους μήνες του έτους! Ήδη ο Νοέμβριος «έκλεισε» με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ανάλογη, αν όχι χειρότερη πορεία και για τον Δεκέμβριο. Η επιβολή lockdown από την κυβέρνηση, ελέω πανδημίας, είχε άμεσα αρνητική επίδραση στο υπερ-ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης. «Σανίδα σωτηρίας» προσφέρεται από την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το Κράτος, για τις περιπτώσεις αναστολών συμβάσεων. Διαδικασία που όμως «κουκουλώνει» το πρόβλημα και δεν το επιλύει.

Τον Νοέμβριο, υποχώρησαν κατά 10% μόνο οι εισφορές του ιδιωτικού τομέα. Η ηγεσία του e-ΕΦΚΑ έχει εστιάσει την προσοχή της, ώστε να μην «πάει χαμένος» και ο Δεκέμβριος. Το παράδειγμα του περασμένου Μαΐου άλλωστε είναι πρόσφατο: Πρόκειται για το μήνα που έληξε, σταδιακά, το α’ lockdown και τα έσοδα κατέρρευσαν κατά 30,7%, από τις εισφορές των μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών). Έτσι και αλλιώς, στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου η κάμψη βρίσκεται στα επίπεδα του 5% συνολικά στα έσοδα του Ταμείου είτε πρόκειται για ασφαλισμένους του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική, προ κορονοϊού εκτίμηση, ήταν ότι τα έσοδα από τους μη μισθωτούς θα κατέγραφαν αύξηση 5% το 2020, σε σχέση με το 2019.

Ειδικά όμως για τους μη μισθωτούς οι απώλειες στα έσοδα φτάνουν στο 15% το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ακόμα χειρότερη φαίνεται να είναι η πορεία εσόδων από τυχόν ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το γ’ τρίμηνο του έτους, κυμαίνονται στο 20% οι απώλειες. Έτσι, φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί ο στόχος είσπραξης 1,2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές για το 2020.

Άλλωστε οι οφειλές προς το ΚΕΑΟ συνεχίζουν ανοδικά, καθώς μέσα σε ένα τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 395 εκατ. ευρώ. Έτσι, στο τέλος Σεπτεμβρίου είχαν ανέλθει στα 37,395 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί «θηλιά στο λαιμό» της Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ