Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Σχέδιο Δράσης για να αυξηθούν το 2025 οι Συλλογικές Συμβάσεις

Έξι πυλώνες, με έμφαση στην αύξηση των μισθών και στην πιο έμπρακτη στήριξη των Συλλογικών Συμβάσεων, προωθεί για το 2025, το υπουργείο Εργασίας, αποδεχόμενο ότι η τόνωση της απασχόλησης συνιστά εργαλείο ανάπτυξης.

Ειδικά για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να εκδοθεί, μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, Σχέδιο Δράσης για να ενισχυθούν οι κλαδικές συμβάσεις. Άλλωστε, με βάση την κοινοτική οδηγία, που εντάχθηκε πια και στην ελληνική νομοθεσία, η κάλυψη των εργαζομένων από ΣΣΕ πρέπει να ανέλθει στο 80% όταν βρίσκεται στα επίπεδα του 30%, αυτή την στιγμή.

Βέβαια, στο Υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε να θωρακιστεί το πλαίσιο, για να υπάρχει κίνητρο ώστε να προωθηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι που λείπει, την τελευταία 15αετία.

Η αρμόδια Υπουργός, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε χθες, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τα στοιχεία που δείχνουν τους βασικούς τομείς των παρεμβάσεων που ετοιμάζονται για το 2025. Όπως τονίστηκε, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας, ανέρχεται για το επόμενο έτος στα 18,215 δισ. ευρώ, υψηλότερος κατά 168 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει για το 2024. Αν προστεθούν και τα 463 εκατ. ευρώ για τις Δημόσιες Επενδύσεις (Εθνικό – Συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), τότε το τελικό ποσό που θα κληθεί να διαχειριστεί το υπουργείο Εργασίας την επόμενη χρονιά, ανέρχεται στα 18,678 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι πυλώνες που θα εστιαστούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν το 2025 από το υπουργείο Εργασίας, είναι οι εξής:

Πυλώνας πρώτος: Περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης και διεύρυνση της συμπερίληψης στο ανθρώπινο δυναμικό. Με δεδομένο ότι το 2024, για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, η ανεργία κυμάνθηκε σε ιστορικά χαμηλό, μονοψήφιο νούμερο, στο υπουργείο Εργασίας, θέλουν να συνεχιστεί η συγκεκριμένη, πτωτική τάση. Τα επίσημα στοιχεία κατέγραψαν ανεργία μειωμένη στο 9% το τρίτο τρίμηνο του 2024, σχεδόν 50% σε σχέση με το 2019. Τον Σεπτέμβριο του 2024 καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός ανέργων από τον Δεκέμβριο 2008.

Πυλώνας δεύτερος: Η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας: Το 2024 χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Εργασίας ως χρονιά-σταθμός για την προστασία των εργαζόμενων σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους και την αμοιβή που δικαιούνται. Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο έχουν ενταχθεί στη διαδικασία οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία, αυξάνοντας στις 700.000 το συνολικό αριθμό των εργαζομένων, που εργάζονται υπό καθεστώς ψηφιακής κάρτας. Τον Μάρτιο του 2025 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η πλήρης επέκτασή της στον τουρισμό και εστίαση, διπλασιάζοντας τους εργαζόμενους υπό το συγκεκριμένο καθεστώς καταγραφής του ωραρίου.

Πυλώνας τρίτος: η αναμόρφωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ. Το 2024 διευρύνθηκε η λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, ενώ ενισχύθηκαν το ΚΕΠΑ με 700 επιπλέον γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Το 2025 προωθείται η περαιτέρω αναμόρφωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας με απλούστευση διαδικασιών, μείωση ανάγκης για φυσική παρουσία στο ΚΕΠΑ και δραστικό περιορισμό αναβολών και καθυστερήσεων.

Πυλώνας τέταρτος: η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μετά την ψήφιση του νόμου για τον κατώτατο μισθό, το υπουργείο Εργασίας δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει, σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τον διάλογο για την κατάρτιση και έκδοση Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Μάλιστα, προαναγγέλλονται θεσμικές ενέργειες για την θωράκιση του πλαισίου και την αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Πυλώνας πέμπτος: περαιτέρω βήματα ψηφιοποίησης στην κοινωνική ασφάλιση σε δύο έργα: στην ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των ασφαλισμένων και στη δημιουργία ενός νέου πραγματικά ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.

Πυλώνας έκτος: η περαιτέρω ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος για όλους. Μέσα στο 2025 προβλέπονται, μεταξύ άλλων: η αύξηση των συντάξεων κατά 2,4%, η οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο ώστε ο εισαγωγικός να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού και η αύξηση των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ