Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
27.9 C
Athens

Τεχνικός Ασφάλειας σε πλοία που κάνουν ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες: Αύξηση χρόνου παρουσίας

Τροποποιήσεις ως προς το χρόνο απασχόλησης και παρουσίας των Τεχνικών Ασφαλείας σε πλοία,  στα οποία πραγματοποιούνται ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίας, εμπεριέχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπέγραψαν τα υπουργεία Εργασίας και Ναυτιλίας. Στόχος της συγκεκριμένης θεσμικής πρωτοβουλίας, είναι η ενίσχυση του πλέγματος προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφεται και από τον συναρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αυξάνει σε μόνιμη πλέον βάση τον ελάχιστο ημερήσιο χρόνο απασχόλησης και επιτόπιας παρουσίας Τεχνικού Ασφαλείας σε πλοία κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών. Συγκεκριμένα, ο χρόνος αυτός αυξάνεται από πέντε, σε επτά ώρες για τα πλοία υψηλής επικινδυνότητας, από δύο, σε τέσσερις ώρες για τα πλοία μεσαίας επικινδυνότητας και από μια, σε δύο ώρες για τα πλοία χαμηλής επικινδυνότητας.

O Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης δήλωσε σχετικά:

«Συνεπείς στη δέσμευση μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, και κυρίως αυτών που απασχολούνται σε τομείς υψηλής επικινδυνότητας, προχωρήσαμε σήμερα στην έκδοση μιας ακόμη υπουργικής απόφασης για τη σημαντική αύξηση, διπλασιασμό σε κάποιες περιπτώσεις, του ελάχιστου ημερήσιου χρόνου απασχόλησης Τεχνικού Ασφάλειας σε πλοία κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών.

Πρόκειται για μια αύξηση σε μόνιμη βάση, με σκοπό την αποτελεσματική και ουσιαστική επιτήρηση της ασφαλούς εκτέλεσης εργασιών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Ως αρμόδιος Υφυπουργός για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, που τίθενται πλέον στην προμετωπίδα της μέριμνας και των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, συνεργάζομαι με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, την Ανεξάρτητη Αρχή ‘Επιθεώρηση Εργασίας’, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας, τους κοινωνικούς εταίρους και, κυρίως, τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους για να δώσουμε λύσεις σε παλαιά και νέα προβλήματα.

Όπως τόνισα από την πρώτη στιγμή, θα κινηθούμε με σχέδιο, αποφασιστικότητα, ταχύτητα και κοινωνική συνεννόηση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ