Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
24.5 C
Athens

ΤΕΚΑ: Πρώτο τρίμηνο λειτουργίας με 15.000 ασφαλισμένους

Τους 15.000 προσέγγισαν οι ασφαλισμένοι που εντάχθηκαν στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), κατά το πρώτο τρίμηνο της λειτουργίας του.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), που υποβλήθηκαν στον νεοσύστατο Φορέα. Έτσι, αρμόδιοι παράγοντες του Ταμείου, μετά την πρώτη ανάλυση των ΑΠΔ, θεωρούν ότι η αρχική εκτίμηση για έσοδα που θα ανέλθουν έως τα 36 εκατ. ευρώ, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, είναι απολύτως εφικτό να υλοποιηθεί στην πράξη.

Μάλιστα, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι από τον Απρίλιο και μετά και ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, λόγω τουρισμού, θα αυξηθεί και άλλο η ροή των νεοεισερχόμενων στο Ταμείο. Οι νέες προσλήψεις, που παραδοσιακά φέρνει κάθε χρόνο ο τουρισμός στην εγχώρια αγορά εργασίας, θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο το ΤΕΚΑ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει η προϋπόθεση, που θέλει στο ΤΕΚΑ να εγγράφονται μόνο όσοι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ έχουν δικαίωμα επικούρησης και έχουν πρώτο ένσημο στην αγορά εργασίας από 1.1.2022 και μετά. Άρα το Ταμείο δέχεται μόνο τους νεοεισερχόμενους στον εργασιακό στίβο, που δεν έχουν προηγούμενη προϋπηρεσία. Όμως διατηρείται και η δέσμευση ότι από την 1.1.2023 και μετά θα μπορούν, προαιρετικά, να ενταχθούν στο Ταμείο και όσοι είναι κάτω των 35 ετών και επίσης λόγω επαγγέλματος, διατηρούν το δικαίωμα να καταβάλλουν εισφορές για επικουρική ασφάλιση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, που έχουν αναλάβει την συγκέντρωση των νέων ΑΠΔ από τις επιχειρήσεις, διαπίστωσαν κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας του καινούργιου μοντέλου, ότι τα περισσότερα λογιστήρια ακολούθησαν χωρίς προβλήματα την διαδικασία. Υπήρξαν βέβαια κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις με προβλήματα που διαπιστώθηκαν, τα οποία όμως διορθώθηκαν σχετικά γρήγορα και δεν επέδρασαν καταλυτικά στην συνολική εικόνα που ήταν θετική.

Η βασική προϋπόθεση για το Ταμείο παραμένει και θέλει εφεξής, όλες τις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιούν προσλήψεις νέων εργαζομένων, χωρίς προϋπηρεσία, να έχουν την πρόσθετη υποχρέωση να υποβάλλουν ξεχωριστή ΑΠΔ στο ΤΕΚΑ. Αυτή η διαδικασία θα λειτουργεί ξεχωριστά από την ΑΠΔ, που έτσι και αλλιώς οι επιχειρήσεις υποβάλλουν προς τον ΕΦΚΑ σε μηνιαία βάση, για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ