Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.6 C
Athens

Τα προβλήματα στην εποχική απασχόληση παραμένουν – Με κενά και η νέα εγκύκλιος

Ούτε η νέα εγκύκλιος που εκδόθηκε, άρον-άρον, από το υπουργείο Εργασίας προ διημέρου, επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες εποχικά απασχολούμενοι. Αντίθετα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις,  δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα και απορίες!

Πρόκειται για την εγκύκλιο που αναφέρεται στους εργαζόμενους στον τουρισμό (ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία) και η οποία εκδόθηκε με τουλάχιστον 15 μέρες καθυστέρηση. Έπρεπε πρώτα να λιποθυμήσει ένα 9χρονο κοριτσάκι στη Ρόδο, από την πείνα και την εξάντληση, προερχόμενο από μονογονεϊκή οικογένεια, του οποίου η μητέρα είναι εποχικά απασχολούμενη και άρα βρίσκεται χωρίς εισόδημα εδώ και μήνες, ώστε να ευαισθητοποιηθεί το υπουργείο Εργασίας…

Ακόμα και έτσι όμως, η αναμενόμενη εγκύκλιος εκδόθηκε, αλλά και πάλι παρουσιάζει κενά. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), κωδικοποιεί τα κενά αυτά με τα εξής ερωτήματα:

  • Αν ένας εργαζόμενος έχει συμφωνήσει με άλλον εργοδότη για τη φετινή σεζόν, με τίνος τα στοιχεία θα κάνει την αίτηση; (για ένταξη στην αποζημίωση ειδικού σκοπού)
  • Τι γίνεται με τους εποχικά εργαζόμενους σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία;
  • Γιατί οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους και πώς θα επιδοτηθούν αυτοί;
  • Τι γίνεται με τους απασχολούμενους που προέρχονται από γραφεία ενοικιάσεως εργαζομένων;
  • Τι γίνεται με τους εργαζόμενους με συμβάσεις μιας ημέρας;

Είναι προφανές ότι τα προβλήματα αυτά, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας δεν τα επιλύει. Μια ερμηνευτική εγκύκλιος, η οποία προήλθε ως συνέχεια Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που είχε εκδοθεί στις 12 Ιουνίου και πάλι είχε «θολά σημεία».

Αποτέλεσμα αυτής της προχειρότητας στο υπουργείο Εργασίας είναι να ταλαιπωρούνται δεκάδες χιλιάδες εποχικά απασχολούμενοι. Σημειώνεται ότι ανέρχονται στις 168.000 όσοι δουλεύουν με όρους εποχικής εργασίας. Η ΠΟΕΕΤ υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται να υπάρξει επιδότηση των εργαζομένων στον κλάδο «χωρίς όρους και προϋποθέσεις.».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ