Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
11.5 C
Athens

Τίτλοι τέλους από την Θεσσαλονίκη στις ελπίδες για τα αναδρομικά των συντάξεων

Η πρωθυπουργική ομιλία στη Θεσσαλονίκη, δεν περιείχε καμία αναφορά για όσους δεν έχουν ασκήσει έγκαιρα προσφυγές, για τα αναδρομικά που οφείλονται στους συνταξιούχους.

Είναι πλέον ειλημμένη απόφαση, όπως τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, για το 11μηνο Ιούνιος 2015 έως και Μάιο 2016, να μην δοθούν, σε όσους δεν έχουν προσφύγει έγκαιρα στα δικαστήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, από τους περίπου 2.500.000 συνταξιούχους, τα συγκεκριμένα αναδρομικά θα λάβουν μόνο το 10% ή περίπου 260.000 συνταξιούχοι, που είχαν την πρόνοια να καταθέσουν προσφυγές στα δικαστήρια.

Δηλαδή, τα αναδρομικά θα καταβληθούν μόνο σε όσους πρόλαβαν να καταθέσουν αγωγές στη δικαιοσύνη μέχρι τις 31-7-2020, όταν τέθηκε σε ισχύ η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε τα αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μετά τις 31-7-2020 είτε δεν προσέφυγαν, δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση.

Αιτία για την οριστική άρνηση της κυβέρνησης να επεκτείνει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους την καταβολή αναδρομικών για τις περικοπές επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016 είναι η διαπίστωση ότι μια τέτοια γενικευμένη ρύθμιση θα κόστιζε στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα επιδόματα εορτών και θέρους).

Διευκρινίζεται ότι τα αναδρομικά που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ (με την πρόσφατη απόφασή του) σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31/7/2020 αφορούν:

  • Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012 και αφορούσαν την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.
  • Επιδόματα εορτών και θέρους κύριων συντάξεων, της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.
  • Τόκους (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) επί των ποσών επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και επί των ποσών που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα επιδόματα εορτών και θέρους.

Πώς φτάσαμε στην απόρριψη

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του ΣτΕ του Ιουλίου 2020, δικαίωσε όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια περίπου 260.000 άτομα, οι οποίοι και λαμβάνουν αναδρομικά για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, τις επικουρικές και τα «δώρα» που αναλογούν στο διάστημα αυτό.

Αρχικά, δημιουργήθηκε η εντύπωση, ότι η απόφαση του ΣτΕ, αποτελεί δεδικασμένο, που σήμαινε, ότι όσοι συνταξιούχοι, δεν είχαν προσφύγει (περίπου 2.250.000 άτομα) εάν υπέβαλαν αγωγές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, θα δικαιώνονταν και θα ελάμβαναν το σύνολο των αναδρομικών. Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, η κυβέρνηση αρχικά είχε πει, ότι δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να υποβάλλουν αγωγές, καθώς είχε αποφασίσει να δώσει αναδρομικά σε όλους, είτε έχουν καταθέσει αγωγές είτε όχι.

Όμως, κατόπιν, διέψευσε τον εαυτό της.

Ανακοίνωσε ότι θα δοθούν μόνο τα αναδρομικά κύριων συντάξεων σε όσους δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, ενώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων, είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Μάλιστα, νομοθέτησε διάταξη, σύμφωνα με την οποία, όποιος λάβει τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, παραιτείται από τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Ειδικότερα η διάταξη του ν. Βρούτση αναφέρει ότι: «Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβένυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016)».

Για τη σχετική διάταξη προσέφυγαν στο ΣτΕ οι θιγόμενοι συνταξιούχοι, αλλά το ΣτΕ έκρινε, με πλειοψηφία, τον περασμένο Ιούνιο ότι η διάταξη του ν. Βρούτση δεν είναι αντισυνταγματική, που σημαίνει, ότι όποιος έλαβε τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, δεν μπορεί να διεκδικήσει και τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων, εκτός και εάν έχει προσφύγει έγκαιρα στα δικαστήρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ