Συνταξιούχοι Bουλευτές θα λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ!

Στην οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ, έχουν περιληφθεί και οι βουλευτές που είναι συνταξιούχοι, αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους!

Στο  περιθώριο  της χθεσινής συνέντευξης τύπου για το νομοσχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Ψηφιακές Πλατφόρμες,  η υπουργός  Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ρωτήθηκε σχετικά και υπογράμμισε ότι το όριο ηλικίας αφορά όλους τους συνταξιούχους,  ανεξαιρέτως.

Με δεδομένο ότι έχουν πια καταργηθεί  τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια που ίσχυαν, η συγκεκριμένη ενίσχυση, για πρώτη φορά υπολογίζεται  ότι θα χορηγηθεί σε περίπου 2,2 εκατ.  συνταξιούχους. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι βουλευτές συνταξιούχοι,  άνω των 65 ετών.

Όλα  αυτά,  ενώ πάνω από  300.000 συνταξιούχοι θα μείνουν εκτός παροχής, επειδή δεν πληρούν το ηλικιακό όριο.  Άρα,  η Κυβέρνηση χορηγεί επίδομα 400 ευρώ μέχρι και σε βουλευτές που είναι συνταξιούχοι, αλλά αφήνει χωρίς οικονομική ενίσχυση, χαμηλοσυνταξιούχους, που μπορεί να είναι κάτω των 65 ετών…

Η κυρία  Κεραμέως, υπενθύμισε ότι η αρχική οικονομική ενίσχυση προς τους συνταξιούχους, ήταν μόλις 250 ευρώ. Μάλιστα, επειδή υπήρχαν, εκτός από το ηλικιακό, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ήταν πολύ μικρότερος ο αριθμός των δικαιούχων. Στη συνέχεια, λόγω βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, αυξήθηκε η συγκεκριμένη ενίσχυση στα 300 ευρώ, για να φτάσουμε να γνωστοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, από το βήμα της ΔΕΘ, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η ενίσχυση προς τους συνταξιούχους θα ανέλθει στα 400 ευρώ. Η συγκεκριμένη παροχή είναι μόνιμη και θα καταβάλλεται κάθε Νοέμβριο, σε ετήσια βάση.

Όπως πρόσθεσε η κυρία Κεραμέως, δεν υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές στη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση, σε σχέση με τις προϋποθέσεις που έχουν ήδη καθοριστεί και που αναμένεται να ενσωματωθούν σε ειδικό σχέδιο νόμου, που αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Το σχετικό νομοσχέδιο, αναμένεται τις επόμενες μέρες  να εισαχθεί, προς ψήφιση, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε άλλες διατάξεις που αναμένεται να ενσωματωθούν στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα υπάρχει  ειδική ρύθμιση που θα προβλέπει την επέκταση της ασφαλιστικής ικανότητας για νεαρούς ενήλικες, ώστε να διατηρούν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έως τώρα, πρέπει να εγγραφούν ως φοιτητές ή ως άνεργοι για να ισχύει κάτι τέτοιο. Σε διαφορετική περίπτωση διαπιστώνεται απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας.

Επίσης, θα παρέχονται διευκολύνσεις ως προς τη χορήγηση της γονικής άδειας. Έτσι:

– Καταργείται η προϋπόθεση παρέλευσης ενός έτους μεταξύ δύο γονικών αδειών.

– Καταργείται η υποχρέωση κοινής δήλωσης των δύο γονέων σχετικά με το πότε θα κάνουν χρήση της άδειας σε περίπτωση που απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη.

– Καταργείται η προϋπόθεση της εξάμηνης εργασίας στον ίδιο εργοδότη, για την χορήγηση της άδειας φροντιστή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ