Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
22.8 C
Athens

Συνταξιούχοι με χρέη: Ξεκίνησε η απονομή συντάξεων με παρακράτηση 60%

Ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες από τον ΕΦΚΑ η διαδικασία έκδοσης νέων συντάξεων, για δικαιούχους με χρέη προς τον Φορέα, που δεν υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ για μη μισθωτούς και τις 10.000 ευρώ για αγρότες. Στην «πρώτη γραμμή» μπήκαν, εδώ και περίπου μία εβδομάδα, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και είναι θέμα ημερών να ενταχθούν στη διαδικασία και όσες έχουν ήδη υποβληθεί και βρίσκονται σε αναμονή. Άλλωστε η σχετική διάταξη νόμου, βρίσκεται σε ισχύ ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους,  συνεπώς έχουν δημιουργηθεί σχετικές εκκρεμότητες που πρέπει να εξεταστούν στη νέα βάση που ορίζει η νομοθεσία. Ανάλογου ελέγχου θα πρέπει να τύχουν και οι όποιες αιτήσεις συνταξιοδότησης είχαν υποβληθεί σε χρόνο προγενέστερο της  έναρξης του σχετικού νόμου (ν.5078/23) και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μόνο που στην τελευταία περίπτωση, οι ασφαλισμένοι – οφειλέτες –  εν δυνάμει συνταξιούχοι, θα πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση, με την οποία θα ζητούν ουσιαστικά, την επανεξέταση της περίπτωσής τους.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΦΚΑ και της Γενικής  Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), η νέα διαδικασία, που μπορεί να οδηγήσει στη συνταξιοδότηση, μη μισθωτούς με χρέη 20.000 έως 30.000 ευρώ και αγρότες με οφειλές 6.000  έως 10.000 ευρώ αντίστοιχα, ενδέχεται να αξιοποιηθεί από περίπου 40.000 δικαιούχους.

Ο ΕΦΚΑ δεσμεύεται ότι θα κοινοποιήσει  σχετικό έγγραφο με το ακριβές ποσό της οφειλής,  για κάθε έναν από αυτούς τους οφειλέτες. Τότε,  δίνεται χρονικό περιθώριο δύο μηνών στους ενδιαφερόμενους για να επιλέξουν εάν θα ενταχθούν στη διαδικασία ή εάν θα την απορρίψουν. Επισημαίνεται ότι ο Φορέας οφείλει να αποστείλει αντίστοιχο έγγραφο και για όλους εκείνους τους οφειλέτες με χρέος μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ,  αν είναι μη μισθωτοί, ή των 10.000  ευρώ αν είναι αγρότες. Μόνο που στην τελευταία περίπτωση, το όποιο υπερβάλλον ποσό προκύπτει  από τα συγκεκριμένα ανώτατα όρια, θα πρέπει να εξοφληθεί  εφάπαξ. Όμως το χρονικό περιθώριο των δύο μηνών, βάσει σχετικής εγκυκλίου, που ορίζεται, είναι τελεσίδικο. Εάν δηλαδή ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης χάσει την προθεσμία που υπάρχει  για να δηλώσει  την ένταξή του στη διαδικασία, τότε χάνει και το δικαίωμα να κάνει χρήση της νέας ρύθμισης,  κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον.

Ο λόγος που ο ΕΦΚΑ έχει επιλέξει τη διαδικασία της ενημέρωσης, για κάθε οφειλέτη χωριστά και ταυτόχρονα τη δίμηνη χρονική περίοδο αναμονής, είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου. Βάσει νόμου, ο οφειλέτης που θα επιλέξει να ενταχθεί στη ρύθμιση, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υποστεί  άρση του τραπεζικού του απορρήτου, άρα όλα τα προσωπικά του στοιχεία θα αξιοποιηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Εκεί θα εξεταστεί εάν το χρηματικό υπόλοιπο που έχει, αθροιστικά, σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους εμφανίζεται ως δικαιούχος,  υπερβαίνει ή όχι το όριο που έχει τεθεί,  εκ του νόμου. Αυτό είναι 12.000 ευρώ για όσους είναι μη μισθωτοί οφειλέτες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Αν οι τραπεζικές καταθέσεις είναι υψηλότερες από αυτό  το όριο,  ο οφειλέτης χάνει το δικαίωμα να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι, όσοι οφειλέτες αποδεχτούν τη ρύθμιση, αποδέχονται ταυτόχρονα την έκδοση της σύνταξής τους, αλλά με παρακράτηση ποσού 60% αυτής. Η παρακράτηση σε αυτό  το υψηλό ποσοστό θα διαρκέσει μέχρι το  χρέος να περιοριστεί από τα 30.000 ευρώ, στα 20.000 ευρώ,  εάν πρόκειται για μη μισθωτούς ασφαλισμένους και στα 6.000 ευρώ,  από τα 10.000 ευρώ, για ασφαλισμένους αγρότες. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που κάθε μήνα θα συμψηφίζεται με το υπάρχον χρέος δεν πρέπει να είναι  μικρότερο από 333,33 ευρώ αν πρόκειται  για οφειλέτες – μη μισθωτούς ή μικρότερο από 100 ευρώ, αν πρόκειται για οφειλέτες – αγρότες.

Αφού το χρέος υποχωρήσει στα 20.000 ή στα 6.000 ευρώ αντίστοιχα, η περαιτέρω εξόφλησή του θα πραγματοποιείται σε 60 μηνιαίες δόσεις. Ουσιαστικά, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η ισχύουσα διάταξη.

Οι προϋποθέσεις που ορίζονται εκ του νόμου, ώστε να μπορεί ο ασφαλισμένος – οφειλέτης να υποβάλλει σχετική αίτηση για να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση είναι οι ακόλουθες:

Α. Ο οφειλέτης πρέπει να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του. Εναλλακτικά, εάν  έχει συμπληρώσει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών, τότε αρκεί ο οφειλέτης να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του.

Β. Ο οφειλέτης πρέπει αποδεδειγμένα να έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών (6.000 ένσημα ή Ημέρες Ασφάλισης). Η συγκεκριμένη προϋπόθεση ισχύει ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα που συμμετέχει στην απονομή της σύνταξης του ασφαλισμένου.

Γ. Οι τραπεζικές του καταθέσεις να μην ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ γενικά ή των 6.000 ευρώ αν πρόκειται οφειλέτη –  αγρότη. Ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων θα μπορεί να πραγματοποιείται σε βάθος 12 μηνών από τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ