Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
7.3 C
Athens

Συνάντηση Χατζηδάκη – Θεσμών: Στο μικροσκόπιο οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Οι απονομές των συντάξεων αποτελούν το μεγαλύτερο «αγκάθι» ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και τους Θεσμούς. Οι επικεφαλής τους, συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και συζήτησαν μαζί του,  όχι μόνο αυτό το «καυτό» θέμα, αλλά και γενικότερα την πορεία του ΕΦΚΑ. Ο κ. Χατζηδάκης τους διαβεβαίωσε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το α’ εξάμηνο του 2022, θα υπάρξει ραγδαία μείωση του στοκ, των συντάξεων που δεν έχουν απονεμηθεί στους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι κύριες συντάξεις φτάνουν στα επίπεδα των 130.000, με κίνδυνο περαιτέρω αύξησης…

Πάντως τα σημεία όπου διαπιστώνεται η «τριβή» με τους θεσμούς,  είναι τα εξής:

  • Τα έσοδα του ΕΦΚΑ: Τον Αύγουστο καταγράφηκε μείωση κατά 167 εκατ. ευρώ, γεγονός που προβληματίζει.
  • Οι δαπάνες του ΕΦΚΑ: Οι υποχρεώσεις του Φορέα, κύρια λόγω αύξησης του αριθμού των συντάξεων, ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμα και τα 314 εκατ. ευρώ, που έχουν προϋπολογιστεί για το 2022.
  • Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης: Αθροιστικά, ξεπερνούν συνολικά τις 250.000 (κύριες, επικουρικές, διεθνείς). Το κόστος θα είναι αυξημένο και επειδή για την καταβολή τους, θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά ποσά, από την ημερομηνία υποβολής της κάθε αίτησης.
  • ΚΕΑΟ χρέη: Οι συσσωρευμένες οφειλές προς την Κοινωνική Ασφάλιση, για πρώτη φορά έχουν υπερβεί τα 38 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ