Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
26.1 C
Athens

Στις 86.000 το στοκ των συντάξεων – Πόσο θα αυξηθεί από τις αιτήσεις δικαιούχων με χρέη στον ΕΦΚΑ

Ξεμπλοκάρει η απονομή των συντάξεων, με την επικούρηση που έχει 35.000 αιτήσεις σε αναμονή, να μπαίνει στο «στόχαστρο» του ΕΦΚΑ με παράλληλο στόχο τον περιορισμό και των 23.000 κύριων, που βρίσκονται επίσης σε εκκρεμότητα. Έχουν εντοπιστεί ακόμα 12.000 εφάπαξ που δεν έχουν απονεμηθεί, ενώ υπάρχουν και 16.000 διεθνείς συντάξεις, με συνέπεια να ανέρχεται στα επίπεδα των 86.000 ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής των συντάξεων. Ο κεντρικός στόχος που έχει τεθεί είναι, οι επικουρικές συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα να υποχωρήσουν κάτω από το όριο των 30.000 κατά το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, το αντίστοιχο όριο που υπάρχει για τις κύριες είναι οι 20.000 και 10.000 για τα εφάπαξ. Οι διεθνείς συντάξεις, αποτελούν μια ξεχωριστή διαδικασία, αφού πρέπει  να γίνονται παρεμβάσεις σε συνδυασμό με ασφαλιστικά συστήματα άλλων χωρών (πχ Γερμανία, Αυστραλία), ώστε να καθίσταται εφικτή η απονομή τους.

Την ίδια στιγμή, προχωράει με γοργό ρυθμό και η ενεργοποίηση της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων σε μη μισθωτούς με χρέη προς τον ΕΦΚΑ,  για όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν οφειλές 20.000 – 30.000 ευρώ, αλλά και για αγρότες με χρέος 6.000 – 10.000 ευρώ. Στο υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματιστεί εντός της ημέρας σύσκεψη με αρμόδια στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΕΦΚΑ, όπου θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα έκδοσης της απαραίτητης υπουργικής απόφασης, ώστε να μπορεί και τυπικά να τεθεί σε λειτουργία η σχετική ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κάτι τέτοιο προγραμματίζεται να συμβεί το α’ μισό του Μαρτίου, με τον στόχο που έχει τεθεί να είναι να προκύψουν τουλάχιστον 40.000 ασφαλισμένοι, με τέτοιο ποσό χρέους, που θα μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία σταδιακής αποπληρωμής και παράλληλα να λάβουν τη σύνταξη που δικαιούνται, καθώς έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Είναι προφανές ότι, όταν θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων από αυτή την ειδική ομάδα ασφαλισμένων, που εν δυνάμει είναι και συνταξιούχοι, αυτόματα θα αυξηθεί ανάλογα το στοκ των εκκρεμοτήτων. Γι’ αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, προετοιμάζονται από τώρα, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των υπόλοιπων εκκρεμών αιτήσεων, για να μπορούν να υποδεχτούν και να απονείμουν και αυτές τις συντάξεις, των δικαιούχων με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Βασική προϋπόθεση για να μπορεί να γίνει αποδεκτή η αίτηση που θα υποβάλλεται, είναι ο ασφαλισμένος – οφειλέτης και εν δυνάμει συνταξιούχος, να αποδέχεται άρση του απορρήτου στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Έτσι, θα μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ να ελέγξουν την ακριβή οικονομική του κατάσταση και αν διαπιστώνεται ότι έχει ως αποταμίευση, ποσό μικρότερο των 12.000 ευρώ, να αποδέχονται την αίτησή του για χορήγηση σύνταξης. Σε αυτή την περίπτωση, για το υπερβαίνον ποσό πάνω από τα 20.000 ευρώ και μέχρι τα 30.000 ευρώ για τους μη μισθωτούς (διαφορά 10.000 ευρώ) και από τα 6.000 ευρώ μέχρι τα 10.000 ευρώ για τους αγρότες (διαφορά 4.000 ευρώ),  θα δίνεται η δυνατότητα καταβολής της σύνταξης, με παρακράτηση του 60% του ποσού αυτής. Η διαδικασία θα συνεχίζεται μέχρι να μειωθεί το ποσό του χρέους στα 20.000 ευρώ για τους μη μισθωτούς και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Εν συνεχεία,  θα ενεργοποιείται η πάγια διαδικασία αποπληρωμής, που δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης του υπόλοιπου χρέους  σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Στις εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Εργασίας είναι ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από εκείνους τους μη μισθωτούς, οι οποίοι θέλουν να βγουν στη σύνταξη, αλλά λόγω χρέους, δεν μπορούν. Το κίνητρο της σταδιακής αποπληρωμής του συνόλου του χρέους, σε συνδυασμό με την έναρξη καταβολής της σύνταξης, είναι μεγάλο. Βέβαια, στο αρχικό επίπεδο, η μεγάλη μηνιαία παρακράτηση (60%), θα οδηγεί σε αντίστοιχα μικρές συντάξεις. Όμως ακόμα και έτσι,  εκτιμάται ότι η διαδικασία θα τύχει ανταπόκρισης, αφού υπάρχουν χιλιάδες οφειλέτες, που επί σειρά ετών αναγκάζονται να διαβιούν χωρίς σύνταξη, παρά το γεγονός ότι έχουν δικαίωμα λήψης αυτής, επειδή έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ