Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26.6 C
Athens

Στις 74.300 οι εκκρεμότητες στις συντάξεις – Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

Στις 74.300 ανέρχονται οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμα στην εκκαθάριση κύριων, επικουρικών, διεθνών συντάξεων, αλλά και εφάπαξ παροχών προς τους δικαιούχους – συνταξιούχους, για τους οποίους υπάρχουν εγκριτικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες βελτίωσης της εικόνας από το 2020 και μετά, εντούτοις υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Με τη διαδικασία της fast track απονομής να μην έχει ακόμα ξεκαθαριστεί πόσους μελλοντικούς επανελέγχους δημιουργεί, καταγράφηκαν τον Μάρτιο 21.000 εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις, 26.000 στις επικουρικές, 18.000 στις διεθνείς, ενώ υπάρχουν και 9.300 εφάπαξ που πρέπει να απονεμηθούν.

Στην επίσημη παρουσίαση που έγινε από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου και τον ΓΓ Νίκο Μηλαπίδη στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, τονίστηκε ότι τώρα πια, με τα ενιαία κέντρα απονομών που δημιουργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, ο μέσος χρόνος έκδοσης νέων Συντάξεων είναι πλέον στους 2 μήνες,  όταν το 2019 ήταν στους 18 μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Μηλαπίδη, «εκδίδονται σήμερα πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα, έναντι 500 το 2019, έχει εκκαθαριστεί το 95% του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων που αφορούσαν τα έτη 2021- 2022 και 2023. Έχουν ενοποιηθεί και απλοποιηθεί οι κανόνες, δημιουργήθηκαν διαδικασίες fast track και έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης».

Το υπουργείο Εργασίας έχει  επισημάνει  ήδη από την αρχή του έτους, ότι εφεξής θα δοθεί έμφαση στη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Ταυτόχρονα όμως, ο στόχος είναι να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα και οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις, μιας και οι νέες αιτήσεις απονομής αυξάνονται διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο α’ τετράμηνο του τρέχοντος έτους, προσέγγιζαν τις 20.000 οι αιτήσεις που υποβάλλονταν σε μηνιαία βάση. Εάν συνεχιστεί αυτή η αθρόα «έξοδος» προς τη συνταξιοδότηση, το Ασφαλιστικό Σύστημα και τα τμήματα απονομής του ΕΦΚΑ θα πιεστούν ακόμα περισσότερο.

Άλλωστε, απομένει άλλη μια διετία ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ, ώστε να μπορούν να απονέμονται οι συντάξεις με ταχείς ρυθμούς και χωρίς καθυστερήσεις, ή τυχόν λάθη. Όπως ειπώθηκε και από τον κ. Τσακλόγλου και επισημάνθηκε από τον κ. Μηλαπίδη, «το βασικό στοίχημα του ΕΦΚΑ  είναι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ούτως ώστε να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που έχει μπροστά του. Όσον αφορά την εκπαίδευση και την ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και την μακροπρόθεσμη οικονομική ισορροπία επιδιώκοντας πάντα μια λειτουργική αριστεία.»

Έργα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, ήδη εξελίσσονται. Το πρώτο είναι η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος με τη διασύνδεση 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων. «Σκεφτείτε», τόνισε ο κ. Μηλαπίδης ότι «όταν ο ΕΦΚΑ δημιουργήθηκε είχαμε πάνω από 90 Ταμεία, είχαμε πάνω από 1.500 τρόπους απονομής συντάξεων και παροχών και τώρα έχουμε 88 Συστήματα.  Σκεφτείτε, τι σημαίνει αυτό στη διαδοχική ασφάλιση, τι σημαίνει στην παράλληλη ασφάλιση. Είναι αυτό το οποίο κάποτε γινόταν χειροκίνητα και ο φάκελος πήγαινε από ταμείο σε ταμείο για να βγει η σύνταξη. Είναι ένα έργο εμβληματικό.»

Ξεχωριστή σημασία έχει  όμως και και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου. Από το 2002 και μετά είναι ψηφιποιημένο το αρχείο, με τον ασφαλιστικό βίο των εργαζομένων, όχι όμως και από το 2002 και πίσω.  Με δεδομένο ότι «εκείνες οι γενιές έρχονται να βγουν στη σύνταξη αποτελεί προτεραιότητα να ψηφιοποιηθεί ο ασφαλιστικός βίος κάτω από μία ομπρέλα του ΕΦΚΑ, ούτως ώστε, και αυτό να οδηγήσει στην επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων»,  κατέληξε ο κ. Μηλαπίδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ