Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
12.1 C
Athens

Συμμετοχή δικηγόρων και λογιστών στην απονομή συντάξεων: Στη Βουλή η επίμαχη ρύθμιση

Τον δρόμο της Βουλής παίρνει, ακόμα και εντός της ημέρας, η πολυαναμενόμενη ρύθμιση με την οποία θα μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία απονομής των συντάξεων, οι δικηγόροι και οι λογιστές. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται ώστε να περιοριστεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Άλλωστε μόνο οι κύριες συντάξεις που βρίσκονται στην αναμονή, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου, υπερβαίνουν τις 139.000, πιέζοντας ασφυκτικά το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας και προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στους συνταξιούχους που παραμένουν επί σειρά ετών, απλήρωτοι. Αν σε αυτές προστεθούν οι περίπου 120.000 επικουρικές συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί, αλλά και τα 6.000 εφάπαξ μαζί με τις 62.400 περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, τότε δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα.  Όμως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των μόνιμων υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ.

Η ρύθμιση πρόκειται να προσδιορίζει τον τρόπο που θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να απευθύνονται σε δικηγόρους και λογιστές για να προωθήσουν-επιταχύνουν τη διαδικασία απονομής της σύνταξης. Όμως θα οριοθετεί και την αμοιβή με βάση την οποία θα πληρώνονται οι ανωτέρω ιδιωτικοί υπάλληλοι για τις υπηρεσίες τους. Μια αμοιβή που θα ποικίλλει ανάλογα με το είδος της εργασίας που θα προσφέρουν. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι διαφορετική η τιμή που θα «χρεώνεται» για την περίπτωση της εύρεσης των Ημερών Ασφάλισης και διαφορετική για την περίπτωση της ολοκλήρωσης μιας σύνταξης με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση. Οι τελικές τιμές «χρέωσης» θα αναφέρονται σε μελλοντική υπουργική απόφαση, που θα έπεται της σχετικής ρύθμισης. Πάντως, το υπουργείο Εργασίας μένει να αποσαφηνίσει στη ρύθμιση αν το κόστος θα αναληφθεί συνολικά από τον e-ΕΦΚΑ.

Βέβαια, η παρέμβαση Χατζηδάκη εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο. Οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Ασφάλιση διαμαρτύρονται γιατί θα φέρουν μόνο οι ίδιοι το δικαίωμα της υπογραφής, για την ολοκλήρωση  κάθε διαδικασίας συνταξιοδότησης. Αυτό όμως σημαίνει ότι είναι πιθανό τα στοιχεία που θα λαμβάνουν από τους δικηγόρους ή τους λογιστές, να χρήζουν επανέλεγχου. Σε μια τέτοια περίπτωση, η απονομές των συντάξεων όχι μόνο δεν θα επιταχυνθούν, αλλά θα επιβραδυνθούν ακόμα περισσότερο. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι από κύκλους της Κοινωνικής Ασφάλισης έχει εκφραστεί η αμφιβολία ότι μπορεί μέσω της συμμετοχής δικηγόρων και λογιστών, να ξεκινήσει «μανιέρα» πλαστών συντάξεων, που θα δημιουργήσει μελλοντικά, τεράστια προβλήματα στη διαδικασία.

Ένα άλλο «σημείο τριβής» της ρύθμισης που αναμένεται στη Βουλή είναι το λεγόμενο «ακατάσχετο». Εάν δηλαδή οι δικηγόροι και οι λογιστές θα έχουν ακατάσχετο σε σχέση με την εργασία που αναλαμβάνουν. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όλοι οι άλλοι κλάδοι επαγγελματιών που κινδυνεύουν με κατασχέσεις, είναι πιθανό να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς θα θεωρήσουν ότι οι δικηγόροι και οι λογιστές τυχαίνουν πιο ευνοϊκού καθεστώτος…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ