Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Εργασίας ο Άδωνις Γεωργιάδης – Ο κρίσιμος ρόλος των 2 υφυπουργών

Στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Εργασίας θα βρίσκεται εφεξής ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντικαθιστώντας στο συγκεκριμένο πόστο τον Κωστή Χατζηδάκη, που δεν έκρυβε ότι συμπαθούσε ιδιαίτερα το έργο και την αποτελεσματικότητά του. Ο νέος υπουργός Εργασίας, θα έχει ως υφυπουργούς του, τον Βασίλη Σπανάκη, που θα διαχειρίζεται τα ζητήματα που άπτονται της αγοράς εργασίας και τον Πάνο Τσακλόγλου που θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τα ασφαλιστικά θέματα, όπως έκανε και στην προηγούμενη Κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, από το υπουργείο Εργασίας φεύγουν οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την πρόνοια, καθώς δημιουργείται αυτόνομο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με υπουργό την Σοφία Ζαχαράκη και υφυπουργό την Μαρία Κεφάλα.

Ο κ. Γεωργιάδης καλείται να διαχειριστεί ένα πολύ «καυτό» χαρτοφυλάκιο, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την αγορά εργασίας και την Κοινωνική Ασφάλιση. Από τη μία η ανεργία δείχνει σημάδια σταθερής αποκλιμάκωσης και πλέον κινείται στα επίπεδα του 11% με καθοδικές τάσεις. Από την άλλη όμως, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν βελτιώνονται με το ρυθμό που θα αναμενόταν, ως απόρροια του περιορισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προέρχεται από τα προηγούμενη, μνημονιακή περίοδο και διατηρήθηκε κατά την τελευταία τετραετία. Η προεκλογική δέσμευση όμως για κατώτατο μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και για αντίστοιχα μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ,  παραμένει και εκεί θα εστιάσει τις προσπάθειές του ο νέος υπουργός Εργασίας.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να στηριχθεί και άλλο το μοντέλο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, με επέκτασή του σε όσο γίνεται περισσότερους κλάδους της οικονομίας, σε μια προσπάθεια να υπάρξει περιορισμός της παραβατικότητας και των υπερβάσεων στο ωράριο. Τα κρούσματα αδήλωτης και κυρίως υποδηλωμένης απασχόλησης παραμένουν πολλά και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας  καλείται να τα περιορίσει.

Παράλληλα η αναδιάρθρωση του ΕΦΚΑ με την τοποθέτηση των νέων Γενικών Διευθυντών στα πόστα τους, με αρκετούς εξ αυτών για πρώτη φορά να προέρχονται από τον ιδιωτικό  τομέα, επίσης αποτελεί μεταρρύθμιση ξεχωριστής σημασίας. Ο κ. Γεωργιάδης θα πρέπει να διαχειριστεί την κακή σχέση που είχε δημιουργήσει ο προκάτοχός του με τους εργαζόμενους στο Φορέα και να δείξει αν θέλει να συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο, ή εάν θα επιδιώξει να επέλθει ισορροπία. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους ευρύτερα στην Κοινωνική Ασφάλιση, που στα 2,5 χρόνια θητείας του κ. Χατζηδάκη ένιωθαν παραγκωνισμένοι.

Πιθανό πεδίο σύγκλισης να επέλθει με την παρουσία του κ. Τσακλόγλου στο ίδιο πόστο. Ο υφυπουργός με αρμοδιότητα τα ασφαλιστικά θέματα, προερχόμενος από τον πανεπιστημιακό στίβο, επέλεξε μια πιο συγκρατημένη πορεία την τελευταία διετία. Μπορεί να προκάλεσε και εκείνος αντιπάθειες με ορισμένες επιλογές του (πχ το νομοσχέδιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, που τώρα θα πρέπει να πάρει τον δρόμο για τη νέα Βουλή), ωστόσο απέφυγε τις ευθείες αντιπαραθέσεις. Η συνολική πορεία του ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό με την καταβολή των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και την ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών αρχείων, αλλά και η πορεία του νεοσύστατου ΤΕΚΑ, που θεωρείται δημιούργημά του, αποτελούν τα κυριότερα «στοιχήματα» της επόμενης μέρας.

Για τον Βασίλη Σπανάκη, πρόκειται για μια εντελώς νέα πρόκληση η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εργασίας. Ασφαλώς και τα ζητήματα που άπτονται των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, βρίσκονται στο επίκεντρο, αλλά την ίδια στιγμή η επίλυση κομβικών εργασιακών ζητημάτων, ανά κλάδο, θα απασχολήσουν ιδιαίτερα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η έλλειψη εργαζομένων σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ τουρισμός, κατασκευές) και η κάλυψή τους, ενδεχόμενα και με πολίτες τρίτων χωρών, επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Το κυρίαρχο όμως ήταν και παραμένει οι συνθήκες εργασίας και η αποφυγή εργατικών ατυχημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ