Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
15.5 C
Athens

Στην Βουλή ο κίνδυνος μειωμένης αύξησης των κύριων συντάξεων – Πρόβλημα για τους νέους συνταξιούχους

Στη Βουλή έφτασε ο κίνδυνος να είναι μειωμένες οι αυξήσεις που προτίθεται να πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση στις κύριες συντάξεις, για τους νέους συνταξιούχους, που θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2023 και μετά. Αυξήσεις, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά από 12 χρόνια με βάση τις προβλέψεις των ν.4475/2017 και ν.4670/2020 από 1/1/2023, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία, θα αγγίξουν το 7% και αφορούν περίπου 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Σχετική ερώτηση υποβλήθηκε στην Βουλή, με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, από 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζεται από την αρμόδια τομεάρχη Εργασίας, «εξακολουθούν να υφίστανται ασάφειες και πλήθος ερωτημάτων, αφού το άρθρο 25 του ανωτέρω νόμου προβλέπει αύξηση στο συνολικό ποσό της σύνταξης και όχι αύξηση των επιμέρους τμημάτων της σύνταξης (εθνική και ανταποδοτική), αποδίδοντας αύξηση μόνο σε όσους έχουν καταστεί συνταξιούχοι, το 2022 και όχι και σε εκείνους που θα καταστούν συνταξιούχοι, από 1/1/2023».

Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται το παράδοξο «δύο υποψήφιοι συνταξιούχοι με ίδια χρόνια ασφάλισης, ηλικία και αποδοχές, να λαμβάνουν διαφορετικά ποσά σύνταξης, ανάλογα με το αν κατέθεσαν αίτημα συνταξιοδότησης στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023.»

Στην ερώτηση τονίζεται ότι με ενημερωτικό σημείωμα στις 24/10/2022, το Υπουργείο Εργασίας προσπάθησε να αποσαφηνίσει την υπόθεση. «Παρόλα αυτά, αντί να ξεδιαλύνει τα αγωνιώδη ερωτήματα χιλιάδων συνταξιούχων, προκάλεσε περαιτέρω σύγχυση και προβληματισμό. Ειδικότερα, αδιευκρίνιστες παραμένουν κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο και το μέγεθος της αύξησης της ανταποδοτικής σύνταξης ως απόρροια της  προαναγγελθείσας αύξησης της εθνικής σύνταξης από τα 384€ στα 411€. Ελλοχεύει δηλαδή ο κίνδυνος η αύξηση που θα δικαιούνται όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά το νέο έτος να μην είναι ίση με αυτή που θα λάβουν οι νυν συνταξιούχοι, αλλά πολύ μικρότερη», αναφέρεται στην σχετική ερώτηση.

Έτσι, ζητείται να αποσαφηνιστεί ποιων ετών οι συντάξιμες αποδοχές θα αυξηθούν, αφού, «αν η φημολογούμενη αύξηση του 7% εφαρμοστεί στο σύνολο των ετών από το 2002 μέχρι σήμερα, τότε η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη, ενώ αν εφαρμοστεί μόνο στις συντάξιμες αποδοχές του 2022 θα είναι σαφώς μικρότερη και επομένως η φημολογούμενη αύξηση 7% θα είναι εν τέλει μόλις 2,8% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2023.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ