Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
15.9 C
Athens

Στην αναμονή 126.000 «ξεχασμένες» επικουρικές συντάξεις – Πότε θα ξεκινήσει η μείωση του στοκ

Στις 126.000 έχουν ανέλθει οι αιτήσεις για απονομή επικουρικών συντάξεων, που παραμένουν επί μήνες και ακόμα χειρότερα, επί σειρά ετών χωρίς να έχουν διεκπεραιωθεί. Το υπουργείο Εργασίας αφήνει να διαρρεύσει ότι από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει με πιο εντατικό ρυθμό η μείωση του στοκ στις επικουρικές συντάξεις. Άλλωστε από το σύνολο των εκκρεμοτήτων, τον περασμένο Ιούνιο, περίπου 98.000 υπολογίστηκαν ως ληξιπρόθεσμες (με κόστος στα επίπεδα των 177 εκατ. ευρώ), με ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις να έχουν φτάσει έως την επταετία! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ,  έχουν ακόμα εκκρεμότητες από το μακρινό 2015 και οι οποίες αφορούν περιπτώσεις διαδοχικής, αλλά και παράλληλης απασχόλησης. Πρόκειται για επικουρικές συντάξεις αυτοαπασχολούμενων κατά κύριο λόγο, δηλαδή μηχανικών, γιατρών, δικαστικών, συμβολαιογράφων.

Ο στόχος που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις κύριες συντάξεις, είναι οι επικουρικές να απονέμονται ένα τρίμηνο αργότερα. Ιδανικά, το σύστημα θα πρέπει να εκδίδει εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης, τις κύριες συντάξεις και εντός εξαμήνου τις επικουρικές. Άλλωστε, είναι υποχρεωτικό για να εκδοθεί μια επικουρική σύνταξη, να έχει απονεμηθεί πρώτα η κύρια σύνταξη, που αφορά τον ίδιο δικαιούχο.

Επειδή όμως στο πεδίο των κύριων συντάξεων, αρκετές από 61.000 που είναι σε αναμονή αποτελούν τις πιο «δύσκολες» περιπτώσεις, η δυναμική μείωση των εκκρεμοτήτων των επικουρικών συντάξεων δεν αναμένεται πριν από τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Συνδυαστικά, η αύξηση στον ρυθμό απονομής των επικουρικών, είναι πιθανό να βοηθήσει ώστε να υποχωρήσει και το στοκ στα εφάπαξ. Υπολογίζεται  ότι υπάρχουν περίπου 8.500 εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τα οποία κοστολογούνται σε πάνω από 114 εκατ. ευρώ, αφού κατά μέσο όρο θα αποφέρουν ένα ποσό μεγαλύτερο από 13.500 ευρώ, ανά δικαιούχο.

Η κεντρική παρακολούθηση και ο συντονισμός μέσω του «πύργου ελέγχου» που έχει εγκατασταθεί στο «πράσινο κτίριο» που βρίσκεται στην λεωφόρο Κηφισίας,  θα διατηρηθεί. Θα ακολουθηθεί το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί και στις κύριες συντάξεις, με την ομαδοποίηση των περιπτώσεων, έτσι ώστε να επιλύονται τα διάφορα προβλήματα, επιδρώντας θετικά σε μεγάλο όγκο εκκρεμοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση,  βέβαια, το γεγονός ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για χορήγηση επικουρικής σύνταξης, αναμένεται να συνδράμει στην απλοποίηση της διαδικασίας απονομής, όταν αυτή ξεκινήσει.

Το fast track μοντέλο, που τέθηκε σε ισχύ πριν από μερικούς μήνες για τις κύριες συντάξεις, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και στις επικουρικές. Παρά τον κίνδυνο να προκύψουν σημαντικά λάθη,  που θα επιτείνουν την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων – επίδοξων συνταξιούχων, το υπουργείο Εργασίας έχει επιλέξει αυτό τον τρόπο, ώστε να μειωθούν οι εκκρεμότητες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σε συνδυασμό με την διοίκηση του ΕΦΚΑ,  εντόπισαν ότι στις επικουρικές συντάξεις υπάρχει σοβαρό κενό εργατικού δυναμικού, ειδικά πιο έμπειρου. Έτσι, ο βασικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την μεταφορά ενός σημαντικού αριθμού εισηγητών,  από την κύρια στην επικουρική σύνταξη, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία. Η εν λόγω μεταφορά θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200 εισηγητές που θα χρειαστεί να αλλάξουν πόστο, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στην απονομή των επικουρικών συντάξεων. Σήμερα, υπάρχουν μόλις 100 εισηγητές σε αυτό τον τομέα και υπολογίζεται ότι χρειάζονται το λιγότερο 300, για να μειωθούν οι υπάρχουσες εκκρεμότητες και να πάψουν να συσσωρεύονται νεότερες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ