Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
27.9 C
Athens

Σκάνδαλο μεγατόνων στη ΔΥΠΑ! Απευθείας αναθέσεις σε εταιρία «φάντασμα»

Μείζον θέμα λειτουργίας της ΔΥΠΑ  ανέκυψε λόγω της εμπλοκής εταιρίας «φάντασμα» σε διαδοχικές απευθείας αναθέσεις που χορήγησε η διοίκηση του Φορέα! Προηγήθηκαν διαδοχικές καταγγελίες της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, από τις οποίες προκύπτει ότι το συνολικό ποσό που χορηγήθηκε φτάνει στα 132.990 ευρώ! Στόχος των αναθέσεων ήταν η διαφήμιση των δράσεων κατάρτισης ανέργων. Όμως, όπως διαπιστώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ. ΟΕΕ – τ. ΟΕΚ (ΠΑΝΣΥΠΟ), η εταιρία με το διακριτικό τίτλο «SYN INTERNATIONAL» δεν διέθετε ηλεκτρονικό site, λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε καν σταθερό τηλέφωνο, παρότι ως δραστηριότητα δηλώνεται ότι εξειδικεύεται στις υπηρεσίες Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τεχνολογιών της Πληροφορίας για Εφαρμογές.

Η διοίκηση της ΔΥΠΑ απάντησε, με επίσημη ανακοίνωση στις εν λόγω καταγγελίες, επισημαίνοντας ότι οι αναθέσεις έγιναν σύμφωνα με όλα όσα ορίζει η νομοθεσία. «Μέσα από δεκάδες προγράμματα επιδότησης της εργασίας και δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και περισσότερες από 40 εκδηλώσεις όπως οι «Ημέρες Καριέρας», «Open Days – Γνώρισε τις Σχολές της ΔΥΠΑ» και «JobReady by DYPA», η ΔΥΠΑ επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που έχει υιοθετήσει η ΔΥΠΑ, σχεδιάζει και υλοποιεί πολλές ενημερωτικές δράσεις για τη μέγιστη δυνατή προβολή των προγραμμάτων και πρωτοβουλιών της και συνεργάζεται με πολλές διαφημιστικές εταιρείες, ακολουθώντας αυστηρά όλες τις νόμιμες διαδικασίες.»

Ο Οργανισμός αναφέρθηκε σε πέντε εξ αυτών των απευθείας αναθέσεων, συνολικής δαπάνης 91.712 ευρώ, με την επισήμανση ότι δεν αφορούν στην παραγωγή των διαφημιστικών, αλλά  αποκλειστικά στην προβολή στα μέσα ενημέρωσης (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ψηφιακά). Συγκεκριμένα οι απευθείας αναθέσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι οι εξής:

  1. Διαφημιστική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την εκδήλωση «Ημέρας Καριέρας» στη Θεσσαλονίκη στις 15-16/9/2023, συνολικής δαπάνης 29.000 ευρώ.
  2. Διαφημιστική Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την εκδήλωση «Ημέρας Καριέρας» στην Πάτρα στις 21/10/2023, συνολικής δαπάνης ποσού 9.000 ευρώ.
  3. Ενημέρωση κοινού σε ψηφιακά μέσα για τις δράσεις της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων στις 24/11/2023, συνολικής δαπάνης 20.000 ευρώ.
  4. Εξωτερική (outdoor) επικοινωνιακή προβολή του Ευρωπαϊκού έτους δεξιοτήτων και δράσεων της ΔΥΠΑ για την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας στις 26/2/2024, συνολικής δαπάνης 19.700 ευρώ.
  5. Διαφημιστική Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας» στο Ηράκλειο Κρήτης στις 29/2/2024, συνολικής δαπάνης 14.012 ευρώ.

 

Η ΔΥΠΑ τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι όλα τα σχετικά έγγραφα είναι αναρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Επίσης, σημείωσε ότι για τις πληρωμές αναδόχων, μετά την περάτωση οποιουδήποτε έργου, απαιτούνται αποδεικτικά καλής εκτέλεσης και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση η αναφορά στην σχετική ανακοίνωση τύπου ότι «εάν κάποιος έχει ερωτήματα για την εταιρία μπορεί να απευθυνθεί σε αυτήν». Άλλωστε, για την ύπαρξη της εταιρίας και για το εάν πληροί έστω της βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας, προφανώς και η ΔΥΠΑ θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί εκτεταμένα, πριν υπογραφούν οι σχετικές απευθείας αναθέσεις, μιας και ο Φορέας τονίζει ότι «έκανε και κάνει όλα όσα προβλέπει ο νόμος και άπτονται των αρμοδιοτήτων».

Πάντως, ήδη από την πρώτη καταγγελία για μία απευθείας ανάθεση, που έγινε στις 14 Μαΐου, έχει υποβληθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή. Επίσης, χθες στα γραφεία της ΔΥΠΑ για συνάντηση και ενημέρωση από τους εργαζόμενους, βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δήλωσε απευθυνόμενους στους υπαλλήλους: «Είμαι πραγματικά υπερήφανος για όλους εσάς που αντιστέκεστε σε ένα τόσο ανάλγητο καθεστώς, το οποίο βιώνετε κάθε μέρα. Σηκώστε ανάστημα και εμείς είμαστε δίπλα σας Δεν θα αφήσουμε κανέναν να σας τρομοκρατήσει. Δεν είστε μόνοι σας». Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και ο Γιώργος Μουλκιώτης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «πάρτι απευθείας αναθέσεων προς εταιρία φάντασμα» και προσθέτοντας δεικτικά ότι, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά «ο Πρωθυπουργός απουσιάζει»…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ