Περισσότερα προβλήματα φαίνεται να δημιουργεί, σε σχέση με αυτά που υποτίθεται ότι λύνει, η υπουργική απόφαση Χατζηδάκη με την οποία αλλάζει η διαδικασία δήλωσης της υπερεργασίας από τις επιχειρήσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Δεν είναι μόνο η αντίδραση της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει ότι έτσι μεθοδεύεται η απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση καταβολής της προσαύξησης (20%), για την παραπάνω ώρα, στο ημερήσιο ωράριο εργασίας, που λογίζεται ως υπερεργασία. Είναι ότι αυτός ο κίνδυνος ίσως να είναι υπαρκτός…
Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για γραφειοκρατική διαδικασία που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα καταργήθηκε. Σε κάθε περίπτωση, με βάση την σχετική υπουργική απόφαση, από τις 29 Νοεμβρίου και μετά, οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν υποχρέωση να αναγράφουν στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε8 (αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης), που υποβάλλουν στο σύστημα Εργάνη, την υπερεργασία. Στο εν λόγω έντυπο, εκτός από την αναγγελία υπερεργασίας, που πλέον καταργείται, διατηρείται η αναγραφή της όποιας νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης. Το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για «γραφειοκρατικό βάρος» που επιβάρυνε τους λογιστές και τώρα καταργήθηκε.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι ωστόσο επισημαίνουν ότι πρακτικά γίνεται πιο δυσχερής η απόδειξη της υπερεργασίας για τους εργαζόμενους. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι κινδυνεύουν να πληγούν άμεσα οι τηλεργαζόμενοι, όπου ο έλεγχος από το ΣΕΠΕ, είναι πρακτικά αδύνατος. Η έλλειψη της έγγραφης απόδειξης, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την πληρωμή της υπερεργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι για όσες επιχειρήσεις εφαρμόζουν 8άωρη ημερήσια απασχόληση και πενθήμερο (40 ώρες την εβδομάδα), ως υπερεργασία λογίζεται η μία ώρα επιπλέον εργασίας, σε ημερήσια βάση. Το ανώτατο όριο είναι πέντε ώρες την εβδομάδα. Για τις επιχειρήσεις όμως που εφαρμόζουν εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, η υπερεργασία ανέρχεται σε οχτώ ώρες την εβδομάδα.
Αυτές οι ώρες της υπερεργασίας πρέπει να αμείβονται σύμφωνα με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε εργαζόμενο, προσαυξημένο κατά 20%. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι οι ώρες της υπερεργασίας δεν υπολογίζονται στις 150 ώρες τη νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, που είναι το όριο σε ετήσια βάση.
Πάντως το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η καλύτερη εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου και το σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που αναμένεται να εκκινήσει σε λίγους μήνες.