Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
26.1 C
Athens

Πώς δηλώνονται στην Εφορία τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 υποχρεούνται να δηλώσουν στην εφορία τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι την τελευταία πενταετία, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα, αλλά να πληρώσουν μόνο τον φόρο που αναλογεί.

Η ΑΑΔΕ αποστέλλει μαζικά εκκαθαριστικά σημειώματα στους συνταξιούχους για αναδρομικές αποδοχές, οι οποίες έπρεπε να δηλωθούν από το έτος 2016 και μετά.

Ήδη έχει ανοιχτεί ειδική εφαρμογή στο Taxisnet, για τη δήλωση από συνταξιούχους και εργαζόμενους, των αναδρομικών αποδοχών που εισέπραξαν κατά την εξαετία 2015 – 2020, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι, έχουν λάβει αναδρομικές αποδοχές και για οποιοδήποτε λόγο, δεν τις έχουν δηλώσει στην Εφορία, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα, θα πρέπει να μπουν στην ειδική εφαρμογή, μέσω του λογαριασμού τους στο Taxisnet και να κλείσουν την εκκρεμότητα πριν τους εντοπίσουν οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ.

Απαιτείται όμως προσοχή, για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων, καθώς, θα πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά το φορολογικό έτος.

Τι συμβουλεύει η ΑΑΔΕ

 Για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων από τους συνταξιούχους η ΑΑΔΕ δίνει τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

  • Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν.

Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

 

  • Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν.

Ωστόσο, εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 κι εφεξής, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2022.

 

  • Με ποιο τρόπο θα υποβάλλω τροποποιητική δήλωση για αναδρομικά από το φορολογικό έτος 2015 κι εφεξής;

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018.

Στην συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1.

Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά υποβάλετε οριστικά την δήλωση.

 

  • Έχω χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή Δήλωσης Αναδρομικών Ε1. Πώς θα υποβάλω τη δήλωση αναδρομικών;

Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογούμενους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 κι εφεξής. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, αν τα αναδρομικά εισπράχθηκαν το 2018, θα πρέπει να αναγραφεί ως έτος υποβολής της δήλωσης το έτος 2019. Αν εισπράχθηκαν το 2021, θα πρέπει να αναγραφεί ως έτος υποβολής της δήλωσης το έτος 2021 κ.ο.κ.

Επίσης, τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που εισπράχθηκαν αναδρομικά και δεν υποβάλλεται μία τροποποιητική δήλωση για όλα τα έτη.

Ο φόρος εισοδήματος που προκύπτει από τα αναδρομικά, μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ είτε σε έως και 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ