Ο νόμος για το Πτωχευτικό Δίκαιο έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία σπάνια κίνηση, κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρους του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, του Χρήστου Σταϊκούρα.
Από την άλλη πλευρά, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ / ΓΣΕΕ), δεν κρύβει την έντονη ανησυχία της, για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η πολύ «ευαίσθητη» πτωχευτική διαδικασία, εάν τελικά ψηφιστεί το «επίμαχο» σχέδιο νόμου. Θεωρεί ότι στο εξής οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση αν δουλεύουν σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα τεθούν σε καθεστώς πτώχευσης. Με βάση το νέο Πτωχευτικό Κώδικα που προωθεί η κυβέρνηση η διαδικασία της αποζημίωσης δεν πρόκειται να γίνεται απευθείας προς τον εργαζόμενο. Αντίθετα, θα εντάσσεται και εκείνος τους πιστωτές της επιχείρησης και θα περιμένει την εκκαθάριση για να λάβει τα ποσά που δικαιούται.
Πρόκειται για καίριο πλήγμα στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα στην εργασία, το οποίο αναδεικνύει. Με επιστολή της προς έξι συναρμόδια υπουργεία η Ένωση ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου, η ΕΕΚΕ επισημαίνει ότι δημιουργείται ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την οικονομική ύφεση και τις πολιτικές για την αντιμετώπισή της, κατά τα τελευταία έτη.
Για το λόγο αυτό η ΕΕΚΕ ζητάει να επανεκκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς ώστε να αναμορφωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Η Ένωση τονίζει ότι το τοπίο που γίνεται δυσμενές δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά περιλαμβάνει τους υπερχρεωμένους οφειλέτες, τις μικρές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Αντίθετα ευνοούνται οι τράπεζες και τα επενδυτικά funds, σε βάρος του Δημοσίου.
Ειδική αναφορά γίνεται στο τμήμα εκείνο του Πτωχευτικού Κώδικα που αφορά την πρώτη κατοικία. Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει καμία νομοθετική προστασία της κύριας κατοικίας, ακόμα και για μεγάλες κατηγορίες ευάλωτων οφειλετών. Περιλαμβάνει μόνο μια διαδικασία μεταβίβασης της κύριας κατοικίας σε κρατικό φορέα και μίσθωσης αυτής από τον οφειλέτη, με δικαίωμα επαναγοράς. Οι όροι που θα πραγματοποιηθεί αυτή η μεταβίβαση χαρακτηρίζονται αόριστοι, ενώ θεωρείται αμφίβολο και το αποτέλεσμα. Παράλληλα οριοθετούνται εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια ένταξης σε αυτή τη διαδικασία, με συνέπεια να μένουν απροστάτευτοι πραγματικά ευάλωτοι οφειλέτες. Το ΕΕΚΕ εκφράζει την άποψη ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μαζική απώλεια πρώτων κατοικιών.