Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
28.1 C
Athens

Πρώτη κατοικία – Μέτρα στήριξης για νέα ζευγάρια

Άτοκα δάνεια για αγορά ή επισκευή κτιρίου, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως πρώτη κατοικία, επιδότηση ενοικίου, ακόμα και μοντέλο μακροχρόνιας μίσθωσης, ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την στήριξη των νέων ζευγαριών.

Οι σχετικές εξαγγελίες που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, από το βήμα της ΔΕΘ, θα εστιάζονται στο σκέλος της αξιοποίησης σχετικών κονδυλίων από την ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), που αναμένεται να υπερβούν το 1,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος της νέας στεγαστικής πολιτικής, είναι να επικεντρωθεί στους νέους, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν τη δυνατότητα για να εξασφαλίσουν στο μέλλον φτηνή στέγη. Θα υπάρχει ηλικιακή προσέγγιση της παροχής, καθώς θα αφορά νέα ζευγάρια, που δεν είναι όμως άνω των 40 ετών. Ουσιαστικά η φτηνή στέγη θα παρέχεται στους νέους εργαζόμενους, ανεξάρτητα εάν η παροχή θα ληφθεί και από τους δύο, ως ζευγάρι, ή μόνο από τον έναν. Μάλιστα, στην περίπτωση που θα εργάζονται και τα δύο μέλη του ζευγαριού, τότε η πριμοδότηση ενδέχεται να είναι υψηλότερη, ως επιπλέον κίνητρο.

Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξουν προγράμματα χορήγησης άτοκων δανείων που θα αφορούν την αγορά, ή ακόμα και την επισκευή της πρώτης κατοικίας νέων ζευγαριών. Στην ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, αναμένεται να αποσαφηνιστεί σε ποιες περιπτώσεις η οικονομική στήριξη που θα δοθεί θα είναι υπό μορφή κρατικής χρηματοδότησης και σε ποιες θα θεωρείται άτοκο δάνειο. Υπολογίζεται ότι θα μπορεί να δοθεί ένα ποσό στήριξης έως 25.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται με 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. Στην περίπτωση του δανείου θα ορίζεται μια περίοδος αποπληρωμής, που θα είναι το λιγότερο 15 έτη. Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν, θα λειτουργούν επιπρόσθετα με το ηλικιακό όριο που θα υπάρχει, έτσι ώστε να στηριχθούν τα νέα ζευγάρια, από αυτή την πρωτοβουλία.

Παράλληλα θα υπάρξει ειδική μέριμνα για να προχωρήσει η επιδότηση ενοικίου, μέσω του ΟΠΕΚΑ, που θα απευθύνεται όμως σε ευρύτερες ομάδες πολιτών. Σε κάθε περίπτωση η έμφαση θα δοθεί στα νέα, ηλικιακά, ζευγάρια, και δεν πρόκειται να περιορισμός μόνο σε όσους είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Το όριο που θα τεθεί θα είναι υψηλότερο, έτσι ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερη μάζα πολιτών. Σήμερα, η επιδότηση είναι έως τα 210 ευρώ το μήνα για εισοδήματα έως 7.000 ευρώ ετησίως.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Κυβέρνηση έχει σταδιακή αξιοποίηση και των κενών ακινήτων τα οποία θα είναι στο μέλλον διαθέσιμα προς ενοικίαση. Θα προηγηθεί αρχικά η πλήρης καταγραφή τους και εν συνεχεία η αξιολόγησή τους, ώστε να τεθούν προς διάθεση. Θα υπάρξουν μια σειρά από προγράμματα που πάλι θα απευθύνονται σε νέα ζευγάρια, έτσι ώστε με ένα χαμηλό ενοίκιο να τους παραχωρείται στέγη. Τα προγράμματα αυτά θα απευθύνονται όχι μόνο σε νέους που εργάζονται, αλλά και σε άνεργους. Στην δεύτερη περίπτωση, ο άνεργος – εν δυνάμει δικαιούχος, θα στηρίζεται ώστε να μπορέσει να βρει εργασία, έτσι ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στην μηνιαία επιβάρυνση ενός χαμηλού ενοικίου. Ο στόχος είναι σε βάθος κάποιων ετών, τα ακίνητα αυτά να περάσουν στην κατοχή των ενοικιαστών, υπό προϋποθέσεις που θα καθοριστούν. Θα υπάρχει μείωση του ποσού που θα προκύπτει από την αξία του ακινήτου, ανάλογη με τα ενοίκια που έχουν καταβληθεί από τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές. Πρόκειται για μια διαδικασία μακροχρόνιας μίσθωσης, που στοχεύει στο να οδηγήσει στην απόκτηση κύριας κατοικίας.

Οι εξαγγελίες που θα πραγματοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη για την στεγαστική πολιτική, θα επισημαίνουν ότι η αφετηρία της θα είναι το 2023. Τα κονδύλια που θα αξιοποιηθούν θα προκύψουν από τον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΛΕΚΕΠ), που βρίσκεται στην ΔΥΠΑ και διαθέτει ανάλογο αποθεματικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ