Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
26.6 C
Athens

Πρόβλημα με τους παρόχους στον Κοινωνικό Τουρισμό – Αυξάνονται κατά 70.000 οι δικαιούχοι του προγράμματος

Περιορισμένη έως… μηδαμινή χαρακτηρίζουν στελέχη του ΟΑΕΔ την πορεία συμμετοχής των παρόχων στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού το ΟΑΕΔ. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Εργασίας, επιλέγει να ανακοινώνει… διαδοχικές παρατάσεις για την υποβολή αιτήσεων από την πλευρά των παρόχων.

 

Υπάρχει πλέον ο κίνδυνος, στην περίπτωση που δεν αλλάξουν στάση οι πάροχοι την «τελευταία στιγμή», να δοθούν δεκάδες χιλιάδες επιταγές κοινωνικού τουρισμού στους δικαιούχους, αλλά να μην μπορούν πρακτικά να αξιοποιηθούν, στα μέρη όπου οι ίδιοι θα επιλέξουν για τις διακοπές τους!

 

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων αλλά και των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων μέχρι την Παρασκευή, 10 Ιουλίου και ώρα 23:59.

 

Τονίζει δε ότι ειδικά φέτος ως ένα επιπλέον κίνητρο συμμετοχής, επιταχύνεται η διαδικασία αποπληρωμής των παρόχων καθώς αυτή θα ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα: Οι πάροχοι θέλουν «ζεστό χρήμα» και περιμένουν μήπως ανοίξει έστω και λίγο η τουριστική αγορά τον Ιούλιο και κυρίως, τον Αύγουστο. Δεν θέλουν συνεπώς να δεσμευτούν να διατηρήσουν κλίνες διαθέσιμες για δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού, με κίνδυνο να υποστούν για άλλη μια χρονιά, καθυστερήσεις πληρωμών από το Κράτος!

 

Ακόμα και έτσι πάντως, από την πλευρά των δικαιούχων έχουν υποβληθεί 457.000 αιτήσεις. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας  προχώρησε στην ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 7 εκατ. ευρώ αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των διαθέσιμων επιταγών κατά 70.000, επιπλέον των 300.000 επιταγών που είχαν ήδη ανακοινωθεί.

 

Συνολικά, θα χορηγηθούν 370.000 επιταγές, δηλαδή πάνω από 2,5 φορές περισσότερες (164%) σε σχέση με το περσινό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα φτάσει τα 37.000.000 €.

 

Οι διακοπές μέσω των επιταγών Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 1 Αυγούστου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ και θα έχουν διάρκεια:

  • από μία έως δέκα διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου, Κω και του Νομού Έβρου ή
  • από μία έως έξι διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

 

Η δήλωση συμμετοχής από τους παρόχους γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ στην διεύθυνση

 

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parokhoi-koinonikou-tourismou

 

Με λίγα λόγια η διαδρομή είναι: Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Αποζημιώσεις και παροχές → Πάροχοι κοινωνικού τουρισμού

 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr/koinonikos-tourismos

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ