Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
26.8 C
Athens

Ποτέ δεν είναι αργά – Εν μέσω καραντίνας, 75 προσλήψεις στο ΣΕΠΕ!

Το β’ lockdown, έφερε ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη ενίσχυσης του στελεχιακού ελεγκτικού δυναμικού του υπουργείου Εργασίας. Τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας αυξάνονται, οι καταγγελίες το ίδιο και έτσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αποφάσισε το αυτονόητο: να πραγματοποιήσει προσλήψεις στο ΣΕΠΕ!

Έτσι, λοιπόν, έγινε γνωστό ότι το προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται μέσω ΑΣΕΠ η διαδικασία 53 προσλήψεων (ΠΕ, ΤΕ) μόνιμου προσωπικού. Επίσης, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2021, έχουν εγκριθεί για το Σ.ΕΠ.Ε 7 θέσεις ενώ μέσω της Β΄ κύκλου κινητικότητας θα καλυφθούν επιπλέον 15 νέες θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Νοέμβριο 2019 έως το τέλος Μαΐου 2020 στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχουν τοποθετηθεί 52 νέοι υπάλληλοι με την ολοκλήρωση του Α΄ κύκλου κινητικότητας. Έτσι, την περίοδο 2019-2021 αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνολικά 127 προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά που είχαν δημιουργηθεί σε εξειδικευμένους επιθεωρητές εργασίας.

Εκτός από την ενίσχυση του Σ.ΕΠ.Ε με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, το Υπουργείο Εργασίας προχωράει και στον εξοπλισμό των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ με 500 ειδικές φορητές συσκευές (tablets) προκειμένου να αναβαθμίσει και να διευκολύνει την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού τους έργου.

Μέσα από την δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ 1, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι Επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε, επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της αδήλωτης, ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας . Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που δημιουργήθηκε το 2013 αξιοποιείται από τους ελεγκτές για κάθε εργαζόμενο (απασχόληση, ωράρια, υπερωρίες).

Τα νέα τεχνικά μέσα (tablets) που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές, καθώς και η επερχόμενη αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ 1 σε ΕΡΓΑΝΗ 2, θα δώσουν την ευκαιρία για επιτόπιο έλεγχο των στοιχείων του εργαζόμενου στην επιχείρηση την ώρα του ελέγχου.  Παράλληλα, αξιοποιώντας πλήρως τις εφαρμογές του ΟΠΣ ΣΕΠΕ και λαμβάνοντας τα στοιχεία απασχόλησης της επιχείρησης από το ΕΡΓΑΝΗ, ο κάθε Επιθεωρητής θα μπορεί να διαμορφώσει επιτόπου, ηλεκτρονικά το δελτίο ελέγχου, εισάγοντας τα ευρήματά του την στιγμή του ελέγχου και όχι με την επιστροφή του στο γραφείο του.

Ακολούθως, το δελτίο ελέγχου θα μπορεί να το στείλει ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εργοδότη και όχι χειρόγραφα. Με αυτό τον τρόπο καταργείται η κλασσική ταχυδρομική αποστολή του προστίμου στον εργοδότη, μειώνονται τα διοικητικά και οικονομικά βάρη της Υπηρεσίας τους και οι ελεγκτές επικεντρώνονται στο ουσιαστικό ρόλο τους: στον επιθεωρητή των εργασιακών σχέσεων/ ασφάλειας & υγείας στην εργασία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης:

«Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αναβαθμίζεται, εκσυγχρονίζεται και δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Όλες οι διοικητικές διαδικασίες ψηφιοποιούνται σταδιακά και οι Επιθεωρητές θα έχουν on line πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ (ΕΡΓΑΝΗ και ΟΠΣ ΣΕΠΕ) και, συνεπώς, πλήρη εικόνα της επιχείρησης και των εργαζομένων  κατά τη στιγμή ακριβώς της διεξαγωγής των επιτόπιων ελέγχων.

Με αυτό τον τρόπο, αναβαθμίζεται κατακόρυφα η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ελέγχων και το λειτουργικό έργο των Επιθεωρητών, ενώ με την επιτόπια καταχώρηση και ηλεκτρονική κοινοποίηση των δελτίων ελέγχου, απελευθερώνεται πολύτιμος διοικητικός χρόνος και εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι.

Στην αποτελεσματικότητα του ΣΕΠΕ θα συντελέσει σημαντικά και η επερχόμενη αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ 2 (ψηφιακό ωράριο, κάρτα εργαζομένου κτλ) καθώς οι έλεγχοι, πλέον, στην αγορά εργασίας θα είναι στοχευμένοι και θα διασταυρώνονται ηλεκτρονικά αμέσως. Παράλληλα, στο διάστημα 2020-2021 το ΣΕΠΕ θα έχει ενισχυθεί με 127 νέους εξειδικευμένους επιθεωρητές. Σήμερα προχωράμε και στην διάθεση 500 ειδικών tablets για τους επιθεωρητές για την ποιοτική αναβάθμιση του έργου τους.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση και προσήλωση.  Για την  καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους ορισμένων εργοδοτών και τη συνεπή εφαρμογή τόσο των γενικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας όσο και των έκτακτων μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ