Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
18 C
Athens

Πληθωρισμός: Ανατιμήσεις «φωτιά» έως 261,3% τον Οκτώβριο – Σε απόγνωση τα νοικοκυριά

«Ζεματάει» ο πληθωρισμός με ανατιμήσεις έως 261,3%, με τα νοικοκυριά να βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας την εκτόξευση των τιμών σε δεκάδες βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο ανήλθε στο 12,2%, από 11,6% που «έτρεχε» τον Σεπτέμβριο. Ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 7,9% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του αμέσως προηγούμενου δωδεκαμήνου.

Στην πρώτη θέση των ανατιμήσεων το φυσικό αέριο, και ακολουθούν το ρεύμα, τα υγρά καύσιμα και τα τρόφιμα, στήνοντας έναν ασφυκτικό κλοιό στα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, η αύξηση του πληθωρισμού κατά 12,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις δεικτών κατά:

 • Στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», 13,2%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
 • Στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» κατά 15,8%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • Στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση» κατά 18,7%, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • Στην ομάδα «Στέγαση» κατά 31,4%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
 • Στην ομάδα «Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» κατά 17,5%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
 • Στην ομάδα «Υγεία» κατά 11,7%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
 • Στην ομάδα «Μεταφορές» κατά 19,8%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
 • Στην ομάδα «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες» κατά 13,3%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
 • Στην ομάδα «Εκπαίδευση» κατά 10,9%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • Στην ομάδα «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια» κατά 12,7%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
 • Στην ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες» κατά 10,7%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Ωστόσο, από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και ειδικότερα:

Φυσικό αέριο: 261,3%.

Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 71,4%.

Πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%.

Ηλεκτρισμός 38,5%.

Μεταφορά επιβατών με ταξί 32,9%.

Έλαια και λίπη 25,5%.

Μεταφορά επιβατών με πλοίο 25,4%.

Καύσιμα και λιπαντικά 21,5%.

Ψωμί και δημητριακά 18,5%.

Γαλακτοκομικά και αυγά 18,0%.

Κρέατα γενικά 24,1%.

Ξενοδοχεία-μοτέλ- πανδοχεία 19,4%.

Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα 18,9%.

Κινηματογράφοι – θέατρα 16,9%.

Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 18,6%.

Αυτοκίνητα καινούργια 19,9%.

Πακέτο διακοπών 18,6%.

Καφές-κακάο-τσάι 14,5%.

Λοιπά τρόφιμα 19,4%.

Στερεά καύσιμα 18,4%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ